Prakticum identifierar kunnande och erbjuder möjligheten att påvisa kunnande via yrkesprov vid projektets arbetsplatser. Detta sker genom en personlig utvecklingsplan (PUK) innan studerande inleder sitt lärande i arbetslivet (LIA).
Praktiktiden är två månader hos Varuboden-Osla. Prakticum erbjuder ukrainarna möjlighet efter lärandet i arbetslivet att avlägga examen eller examensdelar inom yrkesutbildningen som heltidsstuderande eller på läroavtal för de som fått jobb i Varuboden-Osla.
Prakticums yrkeslärare handleder ukrainare i arbetslivsfärdigheter och branschkunnande på arbetsplatserna. Individuell handledning och handledning i grupp kan även erbjudas i Prakticum. Branschspecifikt individuellt språkstöd i svenska erbjuds vid behov.
Prakticum utbildar och stöder även arbetsgivarens handledare och förmän som arbetar med ukrainare inom projektet. Prakticum tar helhetsansvaret för samarbetet med arbetsgivaren och för att ukrainare ska få de förutsättningar och grundläggande kunnande som behövs för arbete i servicebranschen.
Målgrupp
Ukrainare bosatta i Finland som söker arbete.
Tid
11.10.2023–31.12.2024
Finansiär
Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning (Skols)

Utbildningen har finansierats av Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning. Servicecentret befrämjar utveckling av kompetenser hos befolkning i arbetsför ålder och tillgång till kunnig arbetskraft. Servicecentrets verksamhet styrs av undervisnings- och kulturministeriet samt arbets- och näringsministeriet.
Partners
Arcada (huvudman), Prakticum, Borgå folkakademi och Varuboden-Osla.