Stäng

Innehåll

Kosmetolog

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen

Ansök här

Skönhetsbranschen är en växande och kreativ bransch som omfattar flera kunskapsområden och arbetsmöjligheterna blir fler och fler.

I korthet

Värdegrunden för arbetet inom skönhetsbranschen innefattar kundens fysiska, psykiska och sociala välbefinnande, att öka hans eller hennes självkänsla samt att erbjuda kunden välbehag, upplevelser och rekreation.

De grundläggande etiska principerna inom branschen är respekt för människovärdet, förtroende, verksamhet som motsvara kundens behov, lika värde, tolerans och en hållbar utveckling.

En kosmetolog planerar, genomför och marknadsför behandlingar av kundens ansikte, kropp, fötter och händer samt makeup. En yrkeskunnig i skönhetsbranschen säljer hudvårdprodukter och handleder kunden i hemvård av huden, berättar hur produkterna ska användas samt hjälper till att finna en personlig stil.

Kundbetjäning utförs både i vår egen salong, Prakticum Beauty, samt vid inlärningsperioder i samarbete med arbetslivet.

 

Om du behöver uppdatera eller komplettera ditt kunnande i endast en del av en examen, kontakta oss. Vi kan flexibelt erbjuda enskilda examensdelar för t.ex. läroavtalsstuderande.

Målgrupp

Kosmetologstudierna är för dig som trivs bland människor, har lätt att kommunicera, är pålitlig och noggrann. Du vill jobba med skönhetsvård, olika behandlingar och försäljning och skapa en karriär fylld med givande arbetsuppgifter och nöjda kunder.

Skönhetbranschen har inte särskilda krav på hälsa, men du bör ha en tillräckligt god fysisk kondition för att klara påfrestningarna i arbetet och för att göra praktiska uppgifter, både i skolan och på en arbetsplats inom branschen.

Kontinuerlig ansökan

Utbildningar vid Prakticum lämpar sig för både unga och för vuxna. I början av dina studier kartläggs din kompetens, tidigare arbetserfarenhet och tidigare utbildning och det görs upp en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK). I samband med kartläggningen gör man även upp en individuell studiestig, vilket kan innebära att studietiden förkortas.

Utbildningen består av

I utbildningen ingår både praktik och teori vilket ger en god grund för dina framtida arbetsuppgifter i branschen. Du lär dig olika typer av hudvård. Exempelvis ansikts-, kropps-, hand- och fotvård, specialhudvård och vård med hudvårdsapparater. Du lär dig också massera och lägga makeup, samt vägleda kunderna. Du säljer kosmetiska behandlingar och produkter som bidrar till och upprätthåller kundens välbefinnande.

Prakticums uppfyller kraven för en Cidesco-skola och har examensrättigheter. Detta betyder att kosmetologstuderande i slutskedet av sina studier kan avlägga en examen som bedöms av en internationell examinator. Med Cidesco-examen och diplomet i bagaget får du prestige inom branschen och är har ett konkurrenskraftigt kunnande även internationellt.

Cidesco är en internationell organisation för professionella kosmetologer, läkare, kirurger, dermatologer och tillverkare av kosmetika. Sedan 1957 har Cidesco fastställt kvalitén inom kosmetologbranschen och standardiserat kosmetologutbildningen, bland annat genom en gemensam läroplan.

Undervisningsform

Utbildningen sker delvis i yrkesinstitutets egen salong Practicum Beauty. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder i skönhetssalonger utanför skolan.

Studiestart

Lägg in en ansökning eller ta kontakt så bygger vi upp en personlig plan just för dig.

Tillbaka upp