Stäng

Innehåll

Media och konst

På Prakticum blir du en mångsysslare inom mediebranschen med många ben att stå på i framtiden.

Media och konst branschen

Estetisk, visuell och kulturkompetens, handens färdigheter samt företagsamhet är kännetecknande för media och konst branschen. Branschen – och samhället i allmänhet – behöver proffsen som kan producera minnesvärt innehåll. Därför finns det alltid en beställning på tekniskt kompetenta, kreativa och konstnärliga visionärer inom branschen. Förutom teknisk yrkesskicklighet behövs förmåga att kontinuerligt lära sig nytt, uppfatta helheter, dra nytta av de möjligheter digitaliseringen erbjuder inom branschen och att arbeta tillsammans med andra.

Arbetsmöjligheter

Utexaminerade från denna bransch är ofta verksamma som företagare eller i branschenliga arbetsuppgifter på antingen den offentliga eller den privata sektorn.

  • Som artesan kan du jobba i olika inredningsaffärer med kundservice, styling och planering, samt fungera som en assistent för inredningsarkitekter. Du kan även grunda ett eget företag som inredare, planera och tillverka inredningstextilier och andra hantverksprodukter.
  • En utövare av medietjänster behärskar bl.a. fotografering, bildbehandling, videoproduktion samt produktion av webbsidor och printmedia. Du kan arbeta mångsidigt med dessa uppgifter som anställd inom den offentliga sektorn, i företag, i andra mediaorganisationers eller aktörers tjänst eller arbeta som egenföretagare eller yrkesutövare.
  • Visualister jobbar ofta med uppgifter inom marknadsföring, t.ex. visuell marknadsföring i butiker, digital marknadsföring, sociala medier och praktisk reklam. Till arbetsuppgifterna brukar även höra försäljningsarbete.
  • Som utövare av visuell framställning kan du jobba med kreativa och skapande uppgifter inom t.ex. fotografering, illustration och grafisk design på företag och byråer eller göra karriär som freelance artist.
  • Spelproduktion utbildningen stöder dina möjligheter för arbete inom spelbranschen i alla element av spelproduktion: planering, design, grafik, ljud och programmering.
”Det här har varit en härlig utbildning som har gett frihet till kreativitet, vilket jag delvis kände att jag hade tappat eller inte tillåtit att ta plats. Utbildningen gav mycket utrymme till oss som vuxenstuderande att bygga på den kunskap och de intressen vi hade från innan och inkorporera det i olika uppgifter.”

Emma Rosendahl, utexaminerad som visualist 2020

Emma_Rosendahl

Artesan

Grundexamen inom konstindustri. Kompetensområde för produkttillverkning.

Lär dig inredningsplanering, inredning och styling genom att göra inredningsplaner enligt stil och tema, färgsättning med färgkarta samt planritningar med möbler och armaturer. Du får även planera och tillverka inredningstextilier till hemmets olika rum samt bekanta dig med olika hantverkstekniker bl.a. möbeltapetsering.

Läs mer
media utbildning och examinering i Helsingfors

Utövare av medietjänster

Grundexamen inom mediebranschen.

Under dina studier kommer du att få grundfärdigheter och kunskap inom olika delområden; bl.a. fotografering, bildbehandling, videoproduktion, produktion av webbsidor och printmedia. Du får också en inblick i branschen och hurdana jobb det finns på marknaden. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder i autentiska arbetsmiljöer.

Läs mer

Visualist

Yrkesexamen inom affärsverksamhet. Kompetensområde för försäljning och marknadsföringskommunikation.

Inom utbildningen får du en bred bild av hur affärsverksamhet fungerar samt kompetens i visuell marknadskommunikation och trender i samhället. Du lär dig planera och förverkliga utrymmen och göra skyltfönster. Du får jobba kreativt och använda olika materialer. Du lär dig även hur man utför kampanjer inom sociala medier samt hur man skapar innehåll till dessa i form av foton, rörlig bild samt grafik.

Läs mer

Utövare av visuell framställning

Grundexamen inom mediebranschen.

Är du intresserad av bilder och bildkommunikation? Om du gillar att fotografera, illustrera, göra layout, teckna, måla, jobba med färger och former samt med digitala datorprogram, passar denna utbildning för dig. En utövare av visuell framställning är en kreativ person, intresserad av världen runtomkring sig, initiativrik och har ett starkt intresse för den visuella branschen och design. Vid sidan av de digitala programmen lär du dig använda olika material, arbetsredskap och arbetsmetoder.

Läs mer

Spelproduktion

Påbyggnadslinje inom spelproduktion.

Utbildningen baserar sig på praktiskt arbete i grupp, där du kan utveckla dina individuella förmågor genom att producera mobil- och PC-spel. Utbildningen innehåller undervisning i alla element av spelproduktion: planering, design, grafik, ljud och programmering. Fokus är på individuell utveckling och en personlig portfolio. Du får möjligheten att utveckla dina styrkor på ett sätt som är anpassat för spelbranschen.

Läs mer

Har du frågor?

Jonas Tuominen
Teamledare för media och konst
+358 40 0248 960
[email protected]