Stäng

Innehåll

Social- och hälsovård

Social- och hälsovårdbranschen

Brinner du för att hjälpa andra? Inom social- och hälsovårdsbranschen finns det ett mångsidigt urval av arbetsplatser och uppgifter. Sysselsättningsgraden inom branschen är hög så du kan så gott som garanterat räkna med anställning efter studierna.

Arbetsmöjligheter

På branschen kan du arbeta med olika uppgifter inom vård och omsorg, äldre- och handikappservice, mentalhälsoarbete och missbrukarvård, hemvård, småbarnspedagogik, barnskydd, barnfamiljer, öppenvård inom social- och hälsovårdsbranschen samt inom institutionsvården. Arbetsplatserna kan finnas inom primärvården och specialsjukvården, bl.a. på bäddavdelningar, polikliniker, munhälsovårdsenheter, akutvård på grundnivå, perioperativa enheter, terminalvård eller hemsjukhus. Arbetsplatserna kan finnas inom den offentliga, privata eller tredje sektorn.

  • Närvårdare – Beroende på vilken inriktning du väljer kan du exempelvis jobba med barn och ungdomar, inom sjukvård och omsorg, med äldre eller personer med funktionsnedsättning, på daghem, servicehus, sjukhus eller inom hemvården.
  • Som omsorgsassistent jobbar du främst inom äldreomsorgen eller med personer med funktionsnedsättning genom att stödja, handleda och hjälpa.
  • Närvårdare, kompetensområden är för dig som redan är närvårdare och vill utöka ditt kunnande med ett till kompetensområde.

Närvårdare (Närstudier)

Grundexamen inom social- och hälsovårdbranschen

Närvårdaren arbetar med och för människor i olika åldrar, bakgrund och livssituationer. Yrket är omväxlande, ansvarsfullt och självständigt. Närvårdaren är en empatisk problemlösare som agerar utgående från patientens eller klientens situation.

Närvårdare (Vuxenutbildning)

Grundexamen inom social- och hälsovårdbranschen

Arbetar du redan inom social- och hälsovårdsbranschen men saknar behörighet? Eller har du funderat på att byta bransch och studera till närvårdare? Som vuxen har du möjlighet att studera till närvårdare på flera sätt: flerform, läroavtal eller tillsammans med studerande som påbörjat sin yrkesutbildning efter grundskolan.

Omsorgsassistent (Läroavtal)

Delexamen inom social- och hälsovårdbranschen

Studierna är riktade till dig som är intresserad av att jobba inom social- och hälsovården eller redan jobbar inom branschen men saknar behörighet. Ditt jobb är att assisterar vid grundvården, stöda upprätthållandet av klienternas funktionsförmåga och stöda aktiviteter som ökar den sociala samvaron. Att studera på läroavtal betyder att man i huvudsak lär sig på en arbetsplats men också närstudier kan förekomma. Genom att studera via läroavtal kan du smidigt kombinera jobb och studier.

Närvårdare kompetensområden

Examensdelar inom social- och hälsovårdbranschen

För dig som redan är närvårdare och vill utöka ditt kunnande med ett till kompetensområde.

Har du frågor?

Tiisa Vasara
Teamledare för social- och hälsovård
+358 40 0247 294
[email protected]