Stäng

Innehåll

Artesan

Grundexamen inom konstindustri, Kompetensområdet för produkttillverkning

Ansök här

Som artesan kan du jobba i olika inredningsaffärer med kundservice, styling och planering, samt fungera som en assistent för inredningsarkitekter. Du kan även grunda ett eget företag som inredare, planera och tillverka inredningstextilier och hantverksprodukter.

I korthet

Utbildningen passar dig som är intresserad av inredning, färger, former och olika stilar, är kreativ och vill jobba med händerna. Du studerar inredningsplanering, inredning och styling genom att göra inredningsplaner enligt stil och tema, färgsättning med färgkarta samt planritningar med möbler och armaturer. Du kommer även att planera och tillverka inredningstextilier till hemmets olika rum samt bekanta dig med olika hantverkstekniker, bland annat möbeltapetsering.

I textiltillverkningen kan du specialisera dig i olika tekniker enligt eget intresse. t.ex. lappteknik, broderi, experimentell textilkonst osv. Hållbar utveckling och återvinning av material och textilier är en del av undervisningen.

Styling hör också till studierna. Du övar att rensa och röja och därefter inreda och organisera om i utrymmet. Du efterbehandlar och återvinner gamla prylar genom att piffa upp dem.
I studierna ingår bl.a. planering och förverkligande av skyltfönster, styling inför bostadsförsäljning. Du lär dig färglära, färganalys, stilhistoria, fotografering och belysning.

Som artesan kan du jobba i olika inredningsaffärer med kundservice, styling och planering, samt fungera som en assistent för inredningsarkitekter. Du kan även grunda ett eget företag som inredare, planera och tillverka inredningstextilier och hantverksprodukter.

Utbildningen är avgiftsfri men utgifter för t.ex. verktyg och material kan uppstå.

Målgrupp

Urvalskriterier:

  • Avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen (eller motsvarande kunnande)
  • Ifall du har annat modersmål än svenska kallas du till ett språkprov

Utbildningen består av

Obligatoriska examensdelar

  • Produktifiering och kommunikation om kunnandet
  • Design och framställning av produkter, lokaler eller tjänster

Valbara examensdelar med närstudier

  • Kundservice och försäljning
  • Planering och utförande av kundarbeten
  • Styling av lokaler
  • Genomförande av inredningsprojekt
  • Andra valbara examensdelar från samma, annan eller tidigare examen.

Läs mer om uppbyggnaden och alla examensdelar här.

Om du behöver uppdatera eller komplettera ditt kunnande i endast en del av en examen, kontakta oss. Vi kan flexibelt erbjuda enskilda examensdelar för t.ex. läroavtalsstuderande.

Undervisningsform

Närstudier en dag och en kväll i veckan, distansstudier och lärande i arbetslivet enligt din personliga studieplan.

Ansökan

Då du ansökt om en studieplats får du en förhandsuppgift. Förhandsuppgiften lämnas in enligt separata instruktioner. Inlämningsdatumet för uppgiften är individuell.

Studiestart

Studiestart: 19.8.2024 i Borgå

  • Språkprov 2.8 och 2.9. 2024

Lägg in en ansökning eller ta kontakt så bygger vi upp en personlig plan just för dig.

 

Tillbaka upp