Stäng

Innehåll

Artesan

Grundexamen inom konstindustri, Kompetensområdet för produkttillverkning

En artesan från Prakticum kan jobba i olika inredningsaffärer med kundservice, styling och planering, samt fungera som en assistent för inredningsarkitekter. Du kan även grunda ett eget företag som inredare, planera och tillverka inredningstextilier och andra hantverksprodukter.

Utbildningsort

Borgå

Följande studiestart

Ta kontakt!

Kontakt

Teamledare
Jonas Tuominen
040 0248 960
[email protected]

I korthet MÅLGRUPP Studera som vuxen Utbildningen består av Undervisningsform Ansökan Studiestart

I korthet

Du studerar inredningsplanering, inredning och styling genom att göra inredningsplaner enligt stil och tema, färgsättning med färgkarta samt planritningar med möbler och armaturer. Planerar och tillverkar inredningstextilier till hemmets olika rum. Bekantar dig med olika hantverkstekniker bl.a. möbeltapetsering. Utbildningen tar ca. 1,5-2 år eller enligt personlig studieplan.

Om du behöver uppdatera eller komplettera ditt kunnande i endast en del av en examen, kontakta oss. Vi kan flexibelt erbjuda enskilda examensdelar för t.ex. läroavtalsstuderande.

Utbildningen är avgiftsfri!

Målgrupp

Utbildningen passar dig som är intresserad av inredning, färger, former och olika stilar, är kreativ och vill jobba med händerna. Artesanutbildningen har inte särskilda krav på hälsa, men du bör ha en tillräckligt god fysisk kondition för att klara påfrestningarna i arbetet. Du bör kunna utföra praktiska uppgifter både i skolan och som kundarbete eller på en arbetsplats inom branschen.

Studera som vuxen

Utbildningar vid Prakticum lämpar sig för både unga som och vuxna. I början av dina studier kartläggs din kompetens, tidigare arbetserfarenhet och tidigare utbildning och det görs upp en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK). I samband med kartläggningen gör man även upp en individuell studiestig, vilket kan innebära att studietiden förkortas.

Utbildningen består av

En stor del av studietiden arbetar du praktiskt med att planera och tillverka inredningstextilier såsom gardiner, kuddar, sängtextilier och små möbeltapetsering projekt. Textilinredningen omfattar också klädda sänggavlar, draperier, gardinomslag, bårder, lampskärmar och experimentell textilkonst.

Styling hör också till studierna. Du övar att rensa och röja och därefter inreda och organisera om i rummet. Du efterbehandlar och återvinner gamla prylar genom att piffa upp dem.

I studierna ingår planering och förverkligande av skyltfönster, mässavdelningar samt styling inför bostadsförsäljning. Du lär dig remake, färglära, färganalys, stilhistoria, fotografering samt belysning.

Utbildningen är kostnadsfri men utgifter för t.ex. verktyg och material kan uppstå.

Undervisningsform

Flerform, med närstudier 2-3 dagar i veckan. Även lärande i arbetslivet ingår i studierna, enligt personliga tillämpningen.

Deltagarantal

10 / 16

min / max

Ansökan

Då du ansökt om en studieplats får du en förhandsuppgift. Förhandsuppgiften lämnas in enligt separata instruktioner. Inlämningsdatumet för uppgiften är individuell.

Studiestart

Under läsåret 2022-2023 erbjuder vi följande studiestarter:

  • 9.8.2022 (Gemansam antagning + kontinuerlig antagning)
    Studiestart för antagna både från gemensam antagning och via kontinuerlig antagning.
  • 19.1.2023 (Kontinuerlig antagning)
    Studiestart för antagna via kontinuerliga antagning.

Kom ihåg att i din ansökan anmäla till vilken studiestart du söker!

Vill du studera på läroavtal eller påbörja studierna en annan tid? Ta kontakt så bygger vi upp en personlig plan just för dig! (kontaktuppgifter finns högst upp på denna sida)

 

Stöd Ukraina!