Stäng

Innehåll

Verkstads­mekaniker

Grundexamen i maskin- och produktionsteknik

Ansök här

En verkstadsmekaniker jobbar inom produktionsteknik med handverktyg samt manuella och datorstyrda bearbetningsmaskiner. Praktiskt arbete i verkstaden ligger som grund för att lära sig yrket. I studierna ingår teoriundervisning som stöd för det praktiska arbetet.

I korthet

Du lär dig olika svetsmetoder, bl.a. gassvetsning, elektrodbågssvetsning, MIG/MAG och TIG. Även lödning och svetsning av aluminium ingår, likaså skärmetoder, gas och plasma.

Inom bearbetningen lär du dig borrning, slipning, svarvning och fräsning. I utbildningen ingår CNC bearbetning, det vill säga bearbetning med datorstyrda maskiner. Dessutom ingår mätteknik, plåt- och stålkonstruktioner, reparation och service av maskiner och utrustning. Du lär dig också planering, maskinritning och automation. Arbetarskyddet är viktigt under hela studietiden.

Efter avslutade studier kan du arbeta inom maskin- och metallbranschen. Du kan också välja att fortsätta studera vid en yrkeshögskola eller ett universitet. En naturlig väg till fortsatta studier är en yrkeshögskoleexamen inom utbildningsområdet teknik och kommunikation; ingenjör (YH).

 

Om du behöver uppdatera eller komplettera ditt kunnande i endast en del av en examen, kontakta oss. Vi kan flexibelt erbjuda enskilda examensdelar för t.ex. läroavtalsstuderande.

Kontinuerlig ansökan

Alla utbildningar vid Prakticum lämpar sig lika bra för unga som för vuxna. I början av dina studier kartläggs din kompetens, tidigare arbetserfarenhet och tidigare utbildning och det görs upp en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK). I samband med kartläggningen gör man även upp en individuell studiestig, vilket kan innebära att studietiden förkortas.

Utbildningen består av

Grundläggande övningar: i svetsning och handbearbetning
Svetsade konstruktioner: släpkärror, båtar, bord och ställningar
Plåtarbeten: röklådor, bränsletankar, fönsterlister, piptak
Maskinell bearbetning: axlar, nav, flänsar, skruvar, kugghjul
Arbeten i CNC-maskiner: schackpjäser, maskindelar
Prydnadsföremål: smidesföremål, ljuskronor, ljusstakar

Undervisningsform

Studierna går att utföra vid sidan om arbetet eller på heltid.

Studiestart

Lägg in en ansökning eller ta kontakt så bygger vi upp en personlig plan just för dig.

 

Tillbaka upp