Stäng

Innehåll

Frisör

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen

Ansök här

Som frisör kan du endera jobba som anställd i frisörsalong eller som egenföretagare. Du kan också jobba inom skönhetsbranschen med rådgivnings-, försäljnings- och kundbetjäningsuppgifter. Hårbranschen är i ständig förändring och följer trenderna i såväl skönhetsindustrin som i modevärlden. Idag har även hållbar utveckling blivit en viktig del av frisöryrket.

I korthet

En yrkeskunnig frisör planerar, förverkligar och marknadsför klippning, färgning och permanentning, hårvård och vård av hårbotten, kamningar samt olika slags behandlingar av skägg. Utöver detta handleder frisören kunden i att finna en egen stil samt i att välja och använda hårvårdsprodukter.

Om du behöver uppdatera eller komplettera ditt kunnande i endast en del av en examen, kontakta oss. Vi kan flexibelt erbjuda enskilda examensdelar för t.ex. läroavtalsstuderande.

Målgrupp

Frisöryrket passar dig som är kreativ, har god fysik och gillar att jobbba med människor. Du tycker om göra frisyrer både till vardag och fest samt skapa nya trender. Kanske du har drömmar om att öppna en egen salong!

Kontinuerlig ansökan

Alla utbildningar vid Prakticum lämpar sig lika bra för unga som för vuxna. I början av dina studier kartläggs din kompetens, tidigare arbetserfarenhet och tidigare utbildning och det görs upp en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK). I samband med kartläggningen gör man även upp en individuell studiestig, vilket kan innebära att studietiden förkortas.

Utbildningen består av

Under utbildningen får du vara kreativ och arbeta med dina händer. Du lär dig bland annat att behandla hår och hårbotten, klippa, färga och permanenta hår, designa frisyrer och utföra skäggbehandling. Dessutom får du färdigheter inom stilrådgivning, försäljningsarbete, och företagsverksamhet. Du utvecklar den yrkesskicklighet som krävs för helhetsbehandlingar inom vård och styling av håret.

Utbildningen sker delvis i skolans egen salong, Practicum Hair. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder i hårsalonger utanför skolan. Slutprovet för frisörerna sker i form av en egen modeshow, Hair&Style.

Studiestart

Lägg in en ansökning eller ta kontakt så bygger vi upp en personlig plan just för dig.

 

Tillbaka upp