Stäng

Innehåll

Utövare av medietjänster

Grundexamen inom mediebranschen

Ansök här

Med vår högklassiga media utbildning och examinering i Helsingfors kan du lära dig nytt eller skaffa examen på det du redan kan.  I dagens värld kan vem som helst skapa medieinnehåll. Men det är få som kan göra det riktigt bra och dessutom bygga en karriär av det. Mediebranschen – och samhället i allmänhet – behöver proffsen som kan producera minnesvärt medieinnehåll. Vid Prakticum blir du en mångsysslare med många ben att stå på i framtiden.

I korthet

Utövare av medietjänster, kompetensområdet för audiovisuell kommunikation
Under dina studier kommer du att få grundfärdigheter och kunskap inom olika delområden inom mediebranschen. Du lär dig bland annat fotografering, bildbehandling, videoproduktion, produktion av webbsidor och printmedia. Du får också en inblick i branschen och hurdana jobb det finns på marknaden. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder i autentiska arbetsmiljöer.

 

Om du behöver uppdatera eller komplettera ditt kunnande i endast en del av en examen, kontakta oss. Vi kan flexibelt erbjuda enskilda examensdelar för t.ex. läroavtalsstuderande.

Målgrupp

För att studera inom media behöver du inte någon tidigare erfarenhet. Branschen välkomnar kreativa och analytiska personer som har ett öga för det visuella. Huvudsaken är ändå att du verkligen är intresserad av media. En nyfiken, utåtriktad person som alltid vill uppnå goda resultat och tycker om att samarbeta med andra.

Med den breda kompetensen du har kan du jobba med många olika arbetsuppgifter inom mediebranschen. En person som kan fotografera, filma samt skapa visuella produkter för digitala kanaler (och dessutom även för tryckta produkter) är en eftertraktad resurs på arbetsmarknaden

Kontinuerlig ansökan

Alla utbildningar vid Prakticum lämpar sig lika bra för unga som för vuxna. I början av dina studier kartläggs din kompetens, tidigare arbetserfarenhet och tidigare utbildning och det görs upp en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK). I samband med kartläggningen gör man även upp en individuell studiestig, vilket kan innebära att studietiden förkortas.

Utbildningen består av

Verksamhet inom mediebranschen (obligatorisk)
Skapande av mediematerial (obligatorisk)
Audiovisuell produktion (obligatorisk)
Arbete inom fotoproduktion
Arbete inom videoproduktion
Arbete inom dokumentärproduktion
Arbete inom studiofotografering
Skapande av animation och rörelsegrafik
Produktion av mediematerial för marknadsföring

Undervisningsform

Det första halvåret av dina studier är en grundperiod där du får prova olika inriktningar inom mediebranschen. Under det första halvåret får du grundläggande färdigheter inom videoproduktion, fotografisk produktion, onlinepublicering samt grafisk design.

Utbildningarna Utövare av medietjänster (Helsingfors) och Utövare i visuell framställning (Borgå) har samma innehåll under grundperioden det första halvåret.

Under det andra och tredje året kommer du att studera och få kunskap inom olika audiovisuella delområden. Du studerar videoproduktion, fotografisk produktion samt online media.
Som studerande hos oss skapar du korta videoproduktioner, som till exempel kortfilmer och videoreportage. Du lär dig fotografera på fältet och i studiomiljö. I bildbehandling får du kunskap att optimera dina fotografier för online och tryckpublikationer.

Du jobbar också för webben på andra sätt. Du bygger egen portfolio, lär dig processerna i hur man bygger webbsidor samt skapar grafik och lär typografigrunder.

I slutet av studierna behärskar du hel produktionsprocess: från att planera videoproduktioner, fotografier och webbsidor till att producera alla tre.

Ansökan

Då du ansökt om studieplats kommer du att bli kallad till ett lämplighetsprov. I samband med kallelsen får du även instruktioner till en förhandsuppgift.

Vid inträdes- och lämplighetsprovet kommer du att utföra några uppgifter som du får anvisningar om på platsen. Därtill deltar du i en intervju. I samband med intervjun presenterar du din förhandsuppgift som du skickat in på förhand enligt instruktionerna.

Ta kontakt så bygger vi upp en personlig plan just för dig.

Studiestart

Följande studiestart:

  • 6.8.2024 (Helsingfors)
    • Språkprov 2.8.2024 i Helsingfors

 

Tillbaka upp