Läroavtal och utbildningsavtal
Yrkesutbildningen ordnas i nära samarbete med arbetsplatsen och en del av eller hela utbildningen sker i arbetslivet.
Yrkesutbildningen ordnas i nära samarbete med arbetsplatsen och en del av eller hela utbildningen sker i arbetslivet.
Utbildning som ordnas på en arbetsplats förverkligas enligt följande:
Utbildning som ordnas på en arbetsplats eller vardagligt Lärande i arbetslivet, är ett målinriktad, handlett lärande, som utvärderas regelbundet.
För att ett läroavtal eller ett utbildningsavtal ska kunna ingås ska det på arbetsplatsen finnas:
Som arbetsgivare har man en enastående möjlighet att själv vara med och välja och utbilda just en personal med de kompetenser och det kunnande som behövs. I gengäld får man kunniga och motiverade medarbetare. Man får vara med och bidra till att branschen och kunnandet utvecklas samt med att bygga broar mellan arbetslivet och läroanstalten.
Arbetsgivaren har möjlighet att anställa en studerande på läroavtal för semesterperioden. I gengäld får man en motiverad arbetstagare, som är intresserad av branschen. Vi kartlägger tillsammans arbetsuppgifterna och planerar studierna utgående från arbetsplatsens och studerandes behov. Om sommaren förlöper väl kan man förlänga anställningen och läroavtalet, eller så småningom få en arbetstagare som redan är förtrogen med arbetsplatsen
För studerande inom yrkesutbildningen kan läroavtalet påskynda och effektivera lärandet och förkorta studietiden, samt ökar möjligheterna till anställning efter studierna.
Läroavtalet är ett avtal mellan arbetsgivaren, sommararbetaren och Prakticum. För att ingå ett läroavtal krävs bl.a. att arbetstiden är minst 25h/vecka, lön utbetalas enligt kollektivavtal och att det finns en utsedd arbetsplatshandledare. Vi på Prakticum sköter byråkratin och hjälper och stöder med handledningen av studerande.