Stäng

Innehåll

Servitör

Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen

Ansök här

Trivs du bland människor och har lätt för att anpassa dig i olika situationer? Tycker du om att betjäna kunder och se till att andra trivs? Är artig, flexibel, utåtriktad och vänlig? Välj servitöryrket och jobba i framtiden med gäster, mat och drycker!

I korthet

En servitör är sakkunnig inom kundbetjäning. I sitt arbete möter servitören kunderna på ett personligt plan under dygnets alla tider och i mycket varierande restaurangmiljöer. Till servitörens yrkesskicklighet hör även att smidigt organisera serveringsarbete samt ha kännedom om drycker och maträtter. En servitör skall vara språkkunnig och kunna betjäna kunderna på de båda inhemska språken och engelska.

 

Om du behöver uppdatera eller komplettera ditt kunnande i endast en del av en examen, kontakta oss. Vi kan flexibelt erbjuda enskilda examensdelar för t.ex. läroavtalsstuderande.

Målgrupp

Inom restaurang- och cateringbranschen behövs hela tiden arbetskraft. Som servitör kan du jobba i restauranger, kaféer, inom fine dining, på konferenser, banketter eller inom catering på land och till sjöss. Om du vill förtjäna lite extra kan du också genom olika bemanningsföretag hoppa in och servera vid olika tillställningar.

Kontinuerlig ansökan

Alla utbildningar vid Prakticum lämpar sig lika bra för unga som för vuxna. I början av dina studier kartläggs din kompetens, tidigare arbetserfarenhet och tidigare utbildning och det görs upp en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK). I samband med kartläggningen gör man även upp en individuell studiestig, vilket kan innebära att studietiden förkortas.

Undervisningsform

Servering och kundservice hör till grunderna i servitörutbildningen. Du får också lära dig om drycker och viner, undervisas i barlära, engelska, yrkesekonomi och näringslära. I början av dina studier ingår även matservice. Under din utbildning avlägger du både hygien- och serveringspasset.

De inriktade studierna omfattar beställnings- och festservice, à la carte-servering, försäljning av mat i portioner och försäljning av drycker. Samtidigt lär du dig jobba i team, presentera, sälja och erbjuda produkter och tjänster på olika språk till både enskilda kunder och kundgrupper.Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder, till exempel på olika restauranger och tillställningar.

Studiestart

Lägg in en ansökning eller ta kontakt så bygger vi upp en personlig plan just för dig.

 

Tillbaka upp