Utövare av medietjänster

Utövare av medietjänster

MÅNGSYSSLARE I BRANSCHEN. Alla använder sig av media i någon form – till exempel tidningar, radio, TV och internet. För att studera inom media behöver du inte någon tidigare erfarenhet, men det är en fördel. Branschen välkomnar även kreativa och analytiska personer som har ett öga för det visuella. Huvudsaken är ändå att du verkligen är intresserad av media. En nyfiken, utåtriktad lagspelare som alltid vill uppnå goda resultat.

Kolla medielinjens egen webbplats!

Kontakt

  • Henrik Wik
  • biträdande rektor
  • 050 550 7180
  • henrik.wik(a)prakticum.fi

Video, fotografering och grafik

Under dina mediestudier kommer du att få grundfärdigheter och kunskap inom olika audiovisuella delområden. Du lär dig bl.a. fotografering, bildbehandling, videoproduktion, videoeditering, ljudteknik, produktion av webbsidor och layout (t.ex. broschyrer, affischer) samt statisk och rörlig grafik. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder i autentiska arbetsmiljöer.

Bekanta dig med den fotoutställningen NU18 som Prakticums mediastuderande har skapat. Fotoutställningen presenteras på fotomässan i Stockholm. Fotouställningen är ett samarbetsprojekt med Tumba gymnasium. 

Läs om mediestuderande Amelie då hon var på inlärning i arbete på tidningen Itäväylä: Elokuva-ala kiehtoo 16-vuotiasta opiskelijaa, Itäväylä 9.5.2018

Lyssna till podden Huvudet Bland Molnen som görs av mediestuderande Wilhelm och hans kompis Sofie

Våren 2019 gav Prakticums media-treor ut en egen årsbok i form av en zine

Skapa ditt personliga varumärke

Då du slutfört dina studier, oftast inom 3 år, har du förutom ett examensbetyg också en egen webbsida med en portfo­lio innehållande de bästa produk­terna som du skapat under studi­etiden. Portfolion är ett slags visitkort som visar ditt kunnande, något du har nytta av då du söker jobb. Utbildningen ger också en god grund för dig som vill studera vidare inom media, till exempel vid en yrkeshögskola. Prakticum är med i projektet Smidiga övergångar i Svenskfinland och samarbetar med medielinjerna både vid yrkeshögskolan Arcada och Novia.

Prakticums utrymmen för mediestuderande finns i en annan byggnad, "Vikohuset", vars namn kommer från begreppet "visuell kommunikation". Utrymmena är nya, fräscha och lämpade för utbildningen. På medielinjens egen webbsida kan du ta en till på utrymmena.

Grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning

Den som har avlagt studier på Prakticums medialinje har grundläggande kunskaper inom fotografisk-, video- och film- samt inom grafisk produktion. Examinanden kan fotografera med både analoga och digitala kameror och assistera bl.a. i fotostudio. Inom video och film kan de utbildade assistera inom filmproduktionen, genom att hantera kameror vid inspelning och editera intagen. Kunskaper inom grafisk produktion ger bl.a. färdigheter att producera webbsidor och grafiska alster.

 

Sök på prakticum.fi: