Stäng

Innehåll

IT-stödperson

Grundexamen i informations- och kommunikationsteknik

Ansök här

Som IT-stödperson kan du arbeta med att lösa tekniska problem, ge användarstöd, underhålla och uppdatera olika IT-system, installera och konfigurera programvara och hårdvara, samt utbilda användare i tekniska frågor. 

I korthet

Som IT-stödperson hjälper du användare med tekniska problem och frågor, löser problem med datorer, nätverk och programvara, samt ger råd och utbildning. Du underhåller och uppdaterar IT-system för att säkerställa att allt fungerar smidigt. Viktiga egenskaper för en IT-stödperson är tålamod, kommunikationsförmåga, problemlösningsförmåga, teknisk kunskap och en serviceinriktad attityd.

Kort sagt, du är en viktig resurs för att hålla tekniken i gång och användarna nöjda!  

Målgrupp

Utbildningen passar dig som är intresserad av IT-branschen och gillar datorer. Du tycker om kundservice och om att hjälpa olika typer av människor med IT-stöd.  

Följande egenskaper är värdefulla för en IT-stödperson:  

  • Tålmodig: Många användare kan vara frustrerade när de har tekniska problem, så det är viktigt att kunna hantera dessa situationer lugnt och effektivt.  
  • Kommunikativ: Du måste kunna förklara tekniska problem och lösningar på ett enkelt och förståeligt sätt.  
  • Problemlösare: Att snabbt kunna identifiera och lösa problem är en nyckelfärdighet.  
  • Tekniskt kunnig: Du bör ha en bred kunskap om olika system, program och nätverk.  
  • Serviceinriktad: Att ha en positiv attityd och vilja att hjälpa andra är avgörande.  

Kontinuerlig ansökan

Alla utbildningar vid Prakticum lämpar sig lika bra för unga som för vuxna. I början av dina studier kartläggs din kompetens, tidigare arbetserfarenhet och tidigare utbildning och det görs upp en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK). I samband med kartläggningen gör man även upp en individuell studiestig, vilket kan innebära att studietiden förkortas.

Undervisningsform

Utbildningen sker såväl i Prakticums specialutrustade datasalar som i vanliga salar. Under hela din studietid har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärning i autentiska arbetsmiljöer. Totalt sker ca ½ år av din utbildning ute i arbetslivet.

Studiestart

Följande studiestart: 5.8.2025 i Helsingfors

Ta kontakt så bygger vi upp en personlig plan just för dig.

Tillbaka upp