Stäng

Innehåll

Elmontör

Grundexamen inom el- och automationsteknik

Ansök här

Som elmontör har du många alternativ vad kommer till din karriär. Du kan arbeta som elmontör, testare, försäljare, planerare eller husautomation med fokus på energisparande projekt.

I korthet

Elmontörsyrket erbjuder många alternativ för den yrkeskunniga eftersom branschens sysselsättning utsikter är goda. Därtill är elmontörsjobbet väldigt mångsidigt. När du har avlagt examen inom utbildningsprogrammet för el- och automationsteknik – kompetensområdet el- och energiteknik – kan du jobba med elinstallation och elunderhåll. Efter avlagd examen klarar du av installation av solpaneler och laddningsstationer för elbilar samt har du fått en blick av energisparande system. Du kan göra elinstallationer i hus och byggnader, inom industrin eller arbeta inom nätbyggnad. Inom elbranschen arbetar du enligt ritningar, scheman och tekniska beskrivningar. Noggranhet och säkerhet är för dig viktiga. Elbranschen lyder under lagar, standarder och föreskrifter.

Om du behöver uppdatera eller komplettera ditt kunnande i endast en del av en examen, kontakta oss. Vi kan erbjuda enskilda examensdelar för t.ex. läroavtalsstuderande.

Målgrupp

Grundexamen inom elbranschen passar bra för dig som tycker om fysik och matematik och har en god förmåga att urskilja färger samt klarar av logiskt tänkande. I detta yrke är du också i vardaglig kontakt med kunder. Studierna passar också dig som vill studera vidare t.ex. vid en yrkeshögskola.

Kontinuerlig ansökan

I början av dina studier kartläggs din kompetens, tidigare arbetserfarenhet och tidigare utbildning. Efter det görs det upp en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK). I samband med kartläggningen gör man även upp en individuell studiestig hur och i vilken tid dina studier kommer att framskrida.

Utbildningen består av

Inom utbildningen lär du dig bl.a. att utföra elinstallationer, använda och underhålla olika elektriska system i hus och byggnader. Du lär dig montering av el- och fastighetsautomationsinstallationer. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärning i autentiska arbetsmiljöer.

Du har möjlighet att avlägga, arbetssäkerhetskort, elarbetssäkerhetskort, I-hjälpkort samt heta arbetskortet.

Ansökan

Ansök genom att klicka på länken ”Ansök här”. Den för dig till ett formulär i vilket du skall fylla i det som är relevant för dig. När vi har mottagit din ansökan kontaktar vår karriärvägledare dig för att diskutera vidare detaljer. För utbildningen ordnas en intervju.

Utbildningen är kostnadsfri men kostnader för utrustning och material tillgår. Läs mer här.

Studiestart

Följande studiestart:

  • 9.9.2024 (Helsingfors)
    • Intervju och introdag 26.8.2024 9:00-15.00 i Helsingfors
    • Flerformstudier: närundervisning kvällstid två kvällar i veckan, måndag och tisdag kl. 15.00-20.00
    • Vårterminen 2025 närundervisning preliminärt v. 3-17 måndag och tisdag kl. 15.00-20.00

 

Tillbaka upp