Stäng

Innehåll

Datanäts­installatör

Grundexamen i informations-  och kommunikationsteknik, kompetensområdet datanät

ANSÖK HÄR

På utbildningen för datanätsinstallatörer lägger vi grunden för en framtid inom information och kommunikationsteknik (ICT). Utbildningen omfattar centrala områden som till exempel datorns hårdvara och mjukvara.

I korthet

Utbildningen är mycket praktiskt inriktad, med fokus på att utveckla den tekniska kompetens som krävs i arbetslivet. Vår huvudsakliga fokus är på datanätverksinfrastruktur och dess uppbyggnad. Du kommer att få praktiska kunskaper i verktygslära, vilket innebär att du lär dig hantera och använda de verktyg som krävs för att skapa och underhålla moderna nätverk. Vi går igenom datakabelförbindelser och dess installationer, samt konfiguration av olika nätverksenheter, vilket innefattar routrar, switchar och trådlösa accesspunkter.   

Som utexaminerad datanätsinstallatör kommer du att ha många karriärmöjligheter inom den snabbt växande ICT-sektorn. Du kan bland annat arbeta som fibersvetsare, vilket innebär att du specialiserar dig på installation och reparation av fiberoptiska kablar – en nyckelroll i dagens höghastighetsnätverk. Alternativt kan du bli nätverksspecialist, en roll som kräver djup teknisk förståelse för att designa och optimera nätverk. Andra möjliga roller inkluderar, IT-specialist, Systemadministratör, ICT-montör/telemontör, och även datasäkerhetsspecialist. Datasäkerhet är ett av de mest efterfrågade områdena idag, då organisationer söker skydda sin digitala information från hot och intrång. 

Målgrupp

Viktiga egenskaper för en blivande datanätsinstallatör 

  • Tekniskt intresse: Du har ett starkt intresse för teknik, datorer och nätverk, du har intresse att förstå hur system fungerar och du är villig att kontinuerligt lära dig nya saker för att hålla dig uppdaterad med den snabbt utvecklande teknologin.  
  • Praktiskt lagda problemlösare: Du gillar att arbeta med händerna, använda verktyg och ta dig an praktiska uppgifter som installation, konfiguration och felsökning. Du trivs med att identifiera problem och hitta kreativa tekniska lösningar.  
  • Noggrann och tålmodig: Du är en person som har ett öga för detaljer och som är noggrann i ditt arbete, särskilt vid hantering av tekniska system. Du har också tålamodet att hantera de utmaningar som kan uppstå vid arbete med teknik.  
  • Kommunikativ och samarbetsvillig: Du har förmågan att kommunicera tydligt och effektivt, både skriftligt och muntligt, och du trivs med att arbeta i team för att lösa tekniska utmaningar tillsammans med andra.  
  • Framtidsinriktad och karriärmedveten: Du vill bygga en stabil karriär inom ICT-sektorn och ser värdet av att specialisera dig inom områden som nätverk, datasäkerhet och teknisk infrastruktur.  

Kontinuerlig ansökan

Alla utbildningar vid Prakticum lämpar sig lika bra för unga som för vuxna. I början av dina studier kartläggs din kompetens, tidigare arbetserfarenhet och tidigare utbildning och det görs upp en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK). I samband med kartläggningen gör man även upp en individuell studiestig, vilket kan innebära att studietiden förkortas.

Undervisningsform

Inom utbildningen används förutom vanliga klassrum också utrymmen för praktiska arbeten såsom datalabb, elektroniklabb och datasalar. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder i autentiska arbetsmiljöer, exempelvis på olika företag.

Studiestart

Följande studiestart: 5.8.2025 i Borgå

Ta kontakt så bygger vi upp en personlig plan just för dig.

Tillbaka upp