Stäng

Innehåll

Lärsam

Kontinuerligt lärande i samverkan – utveckling av framtidens lärstigar

Världens och arbetsmarknadens förändring medför ett ständigt behov att skaffa sig ny kompetens i arbetslivet. Lärande och kompetens tar sig nya former och ska vara en naturlig del av samhället år 2030. Man ser det som viktigt att skapa smidiga, lättillgängliga vägar för individen att uppdatera sina kunskaper under karriärens gång. Vi behöver därmed nya sätt att säkerställa kompetens för att tillgodose utmaningarna och förändrade kompetensbehov i framtidens arbetsliv. Tjänsterna ska trygga företagens konkurrenskraft och tillväxtmöjligheterna, samt förbättra sysselsättningen.

Huvudmålet med projektet är att samarbeta kring kontinuerligt lärande och bygga upp ett nationellt nätverk för kontinuerligt lärande i Svenskfinland. Fem utbildningsanordnare från olika utbildningsnivåer och regioner deltar och därutöver medverkar fyra samarbetspartner.  Projektet Lärsam har som mål att samla utbildningsanordnare i ett nätverk för kontinuerligt lärande i Svenskfinland. Tillsammans vill vi skapa en samsyn kring kontinuerligt lärande, utveckla utbildningsanordnarnas egen kompetens kring  kontinuerligt lärande och ta fram nya lärstigar för kontinuerligt lärande. Syftet är att förbättra och bredda utbudet av utbildningstjänster i samarbete med arbetslivet och att svara mot de nationella målen för kontinuerligt lärande. Inom projektet beaktas värdet av kontinuerligt lärande för individen, arbetsgivare och samhället.

Projektet är uppbyggt kring fem arbetspaket:

  • Kontinuerligt lärande i samverkan
  • Framtidens kompetenser och lärstigar
  • Värdeskapande samarbete med arbetslivet
  • Framtidsberedskap
  • Personalens kompetensutveckling

Genom att utbildningsanordnarna samarbetar över stadie- och sektorgränser tillsammans med arbets- och näringslivet, breddas möjligheterna att utforma nya flexibla lärstigar och former av kompetensutveckling. Det är viktigt att skapa en gemensam vision kring kontinuerligt lärande i Svenskfinland och utbyta bästa praxis.

Målgrupp

Prakticums och övriga utbildningsanordnares personal

Tid

1.4.2024 – 31.3.2026

Finansiär

ESF+

Aktörer

Åbo Akademi  (huvudman), Yrkeshögskolan Novia, Axxell, Yrkesakademin i Österbotten och Prakticum.

Samarbetspartner

Arcada, Bildningsalliansen, Svenska handelshögskolan och Regionförvaltningsverkets svenska enheten för bildningsväsendet