ICT-montör

ICT-MONTÖR

MED OCH FÖR DATORER. Är du initiativrik, långsiktig, omsorgsfull och har en god koncentrationsförmåga? Vill du ha ett omväxlande, intressant och utmanande yrke och är intresserad av datasystem, installationer och programmering? Då är yrket som ICT-montör något för dig. ICT står för Information and Communication Technologies, på svenska informations- och kommunikationsteknik.

Kontakt

Karl-Erik Nylund
  • Prorektor, ansvar för branscherna inom Skönhet, Naturvetenskap och Teknik
  • 050 330 4421
  • karl-erik.nylund(a)prakticum.fi

Behärskar flera områden

Du kommer att behärska såväl datateknik, elektronik som elteknik. Du lär dig hur en dator byggs och hur du installerar operativsystem som Windows och Linux. Du programmerar och gör dina egna datorprogram. Du lär dig hur hemelektronik fungerar. Du kommer också att få kunskap inom säkerhetsbranschens olika delområden såsom personövervakning, kameraövervakningssystem, inbrottslarm och brandlarm.

Inom ICT-utbildningen används förutom vanliga klassrum också utrymmen för praktiska arbeten såsom datalabb, elektroniklabb och datasalar. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder i autentiska arbetsmiljöer, exempelvis på olika företag.

Du har möjlighet att avlägga Heta-arbetskort, arbetssäkerhetskort, första hjälpen-kort , S3 behörighetskort

Många jobbmöjligheter

Som utexaminerad ICT-montör kan du exempelvis jobba inom datastöd, elektronik- och dataservice, elektroniktillverkning, konfiguration av operativsystem och operativprogram.

Efter din examen kan du naturligtvis också välja att studera vidare t.ex. vid en yrkeshögskola. Prakticum är med i projektet Smidiga övergångar i Svenskfinland och samarbetar med yrkeshögskolan Arcada. Inom projektet planeras ett samarbete kring Prakticums elmontörutbildning och Arcadas ingenjörsutbildning inom energi- och miljöteknik.

Grundexamen inom datateknik och datakommunikationsteknik

De som genomgått utbildningsprogrammet inom datateknik och datakommunikationsteknik med kompetensområdet ICT kan installera och ta i bruk datorer och datautrusning. Till det viktigaste kunnandet hör  kommunikations- och datorutrustning för bostäder och affärsfastigheter samt installation och konfiguration. Dessutom lär sig den studerande service av datorutrustning och hemelektronik samt installation och upprätthållning av datanät, larmsystem och antennsystem.

 

 

Sök på prakticum.fi: