Fordonsmekaniker

FORDONSMEKANIKER -Helsingfors -Borgå

PRAKTISKT OCH TEKNISKT. Tycker du om att lösa problem och är serviceinriktad och händig? Är bilar och fordon är din grej? Vill du lära dig om service, underhåll och felsökning på bilar och fordon? Då är yrket som fordonsmekaniker rätt för dig. Bilarna och reparationsteknologin utvecklas hela tiden. Din vilja att lära dig nytt kommer att hjälpa dig att få framgång i ditt yrke. Du har nytta av att kunna engelska.

Kontakt

Ansök till fordonsmekaniker här!

Mångsidigt och kvalitativt

Utbildningen sker i moderna utrymmen med tidsenlig utrustning. Inom utbildningen lär du dig bland annat att diagnostisera olika fel i de vanligaste personbilarnas chassin och manövreringsorgan. Du lär dig om personbilars motorer, mekaniska växellådor och om transmission. Du utför service, justeringar, feldiagnostisering och enkla reparationer av el- och bränslesystem med hjälp av tillverkarens anvisningar och olika test- och mätningsapparater. Du lär dig även att utföra underhållsservice. Utbildningen sker delvis genom att jobba med kundarbeten. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder i autentiska arbetsmiljöer.

För tillfället har Prakticum en studerande som studerar till fordinsmekaniker och vid yrkeshögskolan Metropolia på samma gång. Läs artikeln om hans studier i tidningen Insinööri

Lyssna på Svenska Yles intervju med två studerande, 21.11.2018: Sebastian vill studera vidare medan Albert föredrar jobb - yrkesskolan öppnar många dörrar för framtiden

Som färdig fordonsmekaniker

kan du jobba t.ex. i märkes-, special eller allmänna verkstäder, i transportföretag, i bilaffärer eller på servicestationer. Branschen ger också goda möjligheter till att starta ett eget företag. Efter din examen kan du naturligtvis även välja att studera vidare t.ex. vid en yrkeshögskola.

Grundexamen inom bilbranschen

De som gått utbildningsprogrammet för fordonsmekanik arbetar som fordonsmekaniker. De utför service på fordon och reparerar dem, samt betjänar kunder. De känner till de krav som lagstiftningen inom branschen ställer och säkerställer fordonets trafiksäkerhet och funktionsdugliga skick. Fordonsmekanikerna behärskar de vanligaste arbetsmetoderna, ämnen och material som hör till service- och reparationsarbeten. De känner till vilket ansvar och vilka skyldigheter som hör ihop med deras arbete, samt de arbetarskyddsbestämmelser som hör ihop med ett tryggt utförande av arbetet. Fordonsmekanikerna ska kunna använda de informationssöknings- och kommunikationsmedel som allmänt förekommer inom branschen.

 

Sök på prakticum.fi: