Elmontör

ELMONTÖR -Helsingfors -Borgå

KOPPLA DIG TILL ETT EFTERTRAKTAT YRKE. Elmontörsyrket erbjuder många alternativ för den yrkeskunniga eftersom branschens sysselsättningsutsikter är goda. Därtill är elmontörsjobbet väldigt mångsidigt. Grundexamen inom elbranschen passar bra för dig som har avlagt grundskolan, tycker om fysik och matematik och har en god förmåga att urskilja färger.

Kontakt

Karl-Erik Nylund
  • Utbildningschef
  • 050 330 4421
  • karl-erik.nylund(a)prakticum.fi

Ansök till elmontör i Helsingfors och Borgå här!

Från grunderna till KNX

Utbildningen sker i moderna utrymmen med tidsenlig utrustning. Du lär dig bl.a. att utföra elinstallationer, använda och underhålla olika elektriska system i hus, byggnader och elnät. Du kommer att lära dig om montering av el- och fastighetsautomationsinstallationer och uppgifter inom el- och husteknik. I studierna ingår också högspänningsarbeten, kabeldragning och stolpklättring. Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärning i autentiska arbetsmiljöer. Under det andra året kan du ta en kurs i KNX-teknik och installation och en avancerad KNX-kurs på det tredje året. KNX-system är ett avancerat system för husautomation.

5.10.2019 deltog Prakticum i KNX 10-årsjubileum. Här kan du läsa mer om seminariet: KNX Finlandin 10-vuotisjuhlaseminaari visioi älykkäiden rakennusten tulevaisuutta

Du har möjlighet att avlägga, arbetssäkerhetskort, elarbetssäkerhetskort, I-hjälpkort och eller S2 behörighet.

Elmontören har många alternativ

Med ditt examensbetyg i handen kan du söka arbete inom elbranschen t.ex. som montör, testare, försäljare eller planerare. Du kan jobba som hushållsmaskinsreparatör, som elinstallatör för hus eller båtar, eller jobba med elreparationer inom industrin eller på verkstäder. Du kan också starta och jobba med eget företag.

Efter din examen kan du naturligtvis också välja att studera vidare t.ex. vid en yrkeshögskola. Prakticum är med i projektet Smidiga övergångar i Svenskfinland och samarbetar med yrkeshögskolan Arcada. Inom projektet planeras ett samarbete kring Prakticums elmontörutbildning och Arcadas ingenjörsutbildning inom energi- och miljöteknik.

Grundexamen inom el- och automationsteknik

När du har avlagt examen inom utbildningsprogrammet för el- och automationsteknik - kompetensområdet el- och energiteknik - kan du jobba med elinstallation och elunderhåll. Du kan göra installationer i hus och byggnader, inom industrin eller arbeta inom nätbyggnad. Inom elbranschen arbetar du enligt ritningar, scheman och tekniska beskrivningar. Noggranhet och säkerhet är för dig viktiga. Elbranschen lyder under lagar, standarder och föreskrifter.

Om el och automation intresserar dig, ansöker du till gemensam grundexamen för el- och automationsteknik. Val av inriktning; el- och energiteknik eller automation görs inom programmet efter gemensamma grundstudier.

 

Fredag 14.2.2020

Sök på prakticum.fi: