Linjespecifik information för Datanom

Linjespecifik information för DATANOM

Grattis till studieplatsen och att du valt att studera hos oss! För att underlätta studiestarten och dina studier vid Prakticum, har vi gjort följande anvisningar. Bekanta dig även med den praktiska information som finns på sidan Studiestart.

Identifikation

För att Prakticum ska kunna följa GDPR, bör du vid skolstarten identifiera dig. Detta betyder att du ska uppvisa ett officiellt intyg med fotografi: ett giltigt och officiellt identitetskort, pass, körkort eller FPA-kort med fotografi, när du inleder studierna 13.8.2019

Böcker och undervisningsmaterial

Kursböcker som du behöver meddelas av kursens lärare vid kursstarten. Vi rekommenderar att du köper Utbildningsstyrelsens (UBS) böcker i deras nätbokhandel på adressen: http://www.oph.fi/svenska/bokhandel

Dator och IKT-verktyg

Då du inleder dina studier höstterminen 2018 behöver du en bärbar dator för att kunna studera. Som studerande använder du dig av skolans nätanslutning. Datorn ska ha Windows 10 operativsystem, WLAN-kort och ett uppdaterat viruskontrollprogram. Bland annat har Sophos home ett gratis viruskontrollprogram: https://home.sophos.com.

Under din studietid kan du behöva anskaffa vissa dataprogram och licenser. Då får du mer information av  kursens lärare. Datorns prestanda behöver också vara sådan att du under din studietid t.ex. kan köra och använda följande program:

  • 3D ritprogram: Sketchup/Solid edge
  • CAD ritningsprogram: CADS
  • Belysningsplaneringsprogram: DIALUX
  • Programmeringsprogram: Visual C, Java,  C++ och liknande program
  • MS Office                      

Om du inte har ett eget IKT-verktyg som beskrivs ovan och din familj inte har ekonomiska förutsättningar att skaffa ett sådant, så kan du och din vårdnadshavare göra en stipendieansökan till skolan i syfte att anskaffa IKT-verktyg. Ansökan görs efter skolstarten genom att fylla i Prakticums stipendieansökningsblankett.

Kläder och arbetsredskap

För studier på datanomlinjen behövs inte speciella arbetskläder, men en egen dator enligt anvisningarna ovan bör finnas tillhanda under varje skoldag.

Hälsa

Datanomexamen har inte särskilda krav på hälsa, men du bör ha tillräcklig hälsa och funktionsförmåga för att göra praktiska uppgifter i både skolan och på en arbetsplats inom branschen.

 

Kontakt

Karl-Erik Nylund
  • Utbildningschef
  • 050 330 4421
  • karl-erik.nylund(a)prakticum.fi

Sök på prakticum.fi: