Stäng

Innehåll

Möbeltapetsering och ytbehandling

Specialisering inom konstindustrin

ANSÖK

Drömmer du om att förnya din favoritstol? Har du loppisfynd som behöver en uppdatering för att passa in i ditt hem? Det här är din chans att få nya färdigheter och genomföra ditt projekt med experthjälp.

I korthet

Under utbildningen lär du dig baskunskaper inom ytbehandling av vanliga träslag och att renovera och reparera olika träkonstruktioner som används i möbler. Du lär dig även att välja rätt verktyg för möbelrenovering och -tapetsering, beräkna tygåtgång samt välja lämpliga tyger för möbler.

Under utbildningens gång reparerar och klär du om en möbel under handledning. Utbildningen fokuserar särskilt på möbeltapetsering av stolar av lätt konstruktion och industriellt tillverkade möbler.

Exempel på möbler som är lämpliga som projekt:

  • trästol med lätt stoppning (s.k. K-stol)
  • stoppad matsalsstol
  • stoppad pall
  • stoppad bänk

Det är möjligt att arbeta med två eller flera möbler under utbildningen. De renoverade möblerna måste dock vara lämpliga för kursen och tillräckligt lätta så du själv kan hantera och bära dem.

På grund av begränsat utrymme och utbildningens längd är tunga antika stilmöbler eller möbler med fjäderkonstruktion inte lämpliga som projekt.

Studerande bekostar sitt eget material samt skaffar egna skyddskläder (slitstarka kläder som kan bli smutsiga) och skyddsskor.

Målgrupp

Kursen riktar sig till vuxna med grundläggande kunskaper inom träslöjd och sömnad som vill fördjupa sina kunskaper inom ytbehandling och möbeltapetsering. Ett intresse för hantverk och möbler räcker långt, färdigheterna lär du dig under kursen.

Utbildningen består av

  • Handledning i ytbehandling och grundreparation av möbler.
  • Övningar i ytbehandling med bets, lack, vax och färg.
  • Att känna igen och använda möbeltyger, material och verktyg inom möbeltapetsering.
  • Möbeltapetsering av egna möbler.

 

För att slutföra utbildningen bör varje studerande genomföra ett yrkesprov som utvärderas, samt dokumentera den avslutade renoveringsprocessen med bilder och text.

Vi rekommenderar att du arbetar med en möbel under handledning och sedan självständigt upprepar arbetet med en liknande möbel som yrkesprov.

Utbildningen ingår i Grundexamen inom konstindustri, läs mer om hela grundexamen.

Undervisningsform

Utbildningen måndag och onsdag kl 17.00 – 21.00 vid Prakticums enhet i Borgå.

Totalt ca 60 timmar.

Vi slår fast en noggrannare tidtabell under de första veckorna beroende på tidskraven för gruppens olika möbelprojekt.

Ansökan

När du lämnat in din ansökan tar vi kontakt med dig för att diskutera möbelprojektet du planerar att ta dig an. Vi vill försäkra oss om att det motsvarar de färdigheter som lärs ut och att det kan genomföras inom utbildningens ramar.

Minimiantal deltagare 10 och maximum 12. Deltagarna antas till utbildningen i den ordningen de ansökt.

Tillbaka upp