Stäng

Innehåll

Gemensam ansökan

Här finner du information om vad vi erbjuder, samt direktlänkar till Studieinfo.fi för att ansöka till våra utbildningar i GEA

Vad erbjuder Prakticum?

Förutom 20 olika yrkesexamen kan du också ta studentexamen, profilera dig som idrottare eller inom e-sport, studera och jobba utomlands samt välja att efter yrkesexamen fortsätta direkt till yrkeshögskola. Prakticum är verkligen en skola med många möjligheter.

Idrottsprofilering

Idrottsprofilering är för dig som idrottar på FM-nivå eller högre nivå och behöver ett flexibelt schema för att kunna studera till ett yrke medan du även satsar på din idrottskarriär. Efter att du bilvit antagen till en utbildning i Prakticum, tagit emot din studieplats samt blivit godkänd att studera med idrottsprofilering görs det en individuell plan tillsammans med bl.a. studiehandledaren över hur idrottandet kan kombineras med dina studier utgående från din idrottsgren och vilken utbildning du valt. Prakticums idrottskordinator handleder dig som idrottsprofilant under studietiden och är din kontaktperson mellan idrotten och skolan.

Kombistudier

Som studerande vid Prakticum har du inom ramen för dina yrkesstudier möjlighet att läsa ett urval gymnasiekurser som förbereder för studentexamen. Vi erbjuder närundervisning i fyra ämnen: modersmål, finska, engelska och matematik. Sammanlagt erbjuds 10 gymnasiekurser. Kombistudierna tillgodoräknas som en del av din yrkesexamen. För att avlägga studentprov i fem ämnen förutsätts att du utöver erbjudna kombistudier avlägger studier på egen hand vid Tölö Gymnasium efter avlagd yrkesexamen.

Smidiga övergångar

Inom smidiga övergångar utför du examensdelen “Med sikte på högskolestudier”, som fördjupar ditt kunnande inom modersmål, matematik och engelska. Ämnen som du behöver behärska för att klara av studierna på en yrkeshögskola. Examensdelen avslutas med ett skriftligt arbete som även kan ersätta delar eller hela urvalsprovet till Arcada beroende på vilken utbildning du söker till. Examensdelen är en del av din grundexamen och väljs som en valbar examensdel i yrkesämnen. Då du har avlagt examensdelen har du möjlighet att söka in till Arcada via den smidiga leden som är likvärdig med de andra ansökningssätten.

E-sport

Du som har intresse för e-sport vet redan hur man spelar dataspel. Därför koncentrerar Prakticum sig på att stödja dig som e-sportare i andra kunskaper som är viktiga eller nödvändiga för att bli en bättre spelare. Dessa kunskaper är exempelvis samarbete, kommunikation, hälsa och sömn. Även fokus, målmedvetenhet, snabb reaktionsförmåga och strategisk intelligens behövs för att lyckas inom e-sporten. Som Prakticums e-sportare får du med andra ord nyckelkompetenser som gynnar studierna och det kommande arbetslivet.

Prakticum international

Som studerande vid Prakticum kan du få internationella erfarenheter, både genom att åka utomlands men också här hemma. Du kan välja att utföra din inlärning på arbetsplatsen utomlands eller delta i något av våra flera internationella projekt. Vi organiserar internationella projekt även på hemmaplan så internationella erfarenheter kräver inte alltid resande.

Virtuell rundtur på Prakticum

Bekanta dig med våra enheter och utrymmen.

Föräldrainfo inför GEA 2022

Vi publicerar datumet för detta år senare. Nedan kan du kolla på en inspelning av föräldrainfokvällarna vi ordnade förra året (på distans) 17.11.2020 i Helsingfors och 24.11.2020 i Borgå.

Q&A frågestund

Vi publicerar datumet för detta års frågestund lite senare. Nedan kan du se en inspelning från 18.2.2021 då både elever och föräldrar hade möjligheten att ställa oss frågor gällande studier i Prakticum.


Gemensam ansökan 2022

Nedan har vi samlat en preliminär lista på utbildningar vi erbjuder i GEA 2022, både i Helsingfors och i Borgå. Det slutliga utbudet och länkar till studieinfo.fi var du kan ansöka till utbildningen publiceras senare.

Prakticum i Helsingfors

Automationsmontör

Grundexamen inom el- och automationsbranschen

Barberare

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen

Datanätsinstallatör

Grundexamen i informations- kommunikationsteknik

Elmontör

Grundexamen inom el- och automationsbranschen

Fordonsmekaniker

Grundexamen inom bilbraschen

Frisör

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen

Kock

Grundexamen inom restaurang- och catering

Kosmetolog

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen

Merkonom

Grundexamen i affärsverksamhet

Närvårdare / barn och unga

Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen. Kompetensområdet för pedagogisk verksamhet och vård av barn och unga

Närvårdare / äldreomsorg

Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen. Kompetensområdet för vård och rehabilitering av äldre.

Programutvecklare

Grundexamen i informations- kommunikationsteknik

Servitör

Grundexamen inom restaurang- och catering

Utövare av medietjänster

Grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning

VALMA

Handledande utbildning för yrkesutbildning


Prakticum i Borgå

Datanätsinstallatör

Grundexamen i informations- och kommunikationsteknik.

Elmontör

Grundexamen inom el- och automationsbranschen.

Fordonsmekaniker

Grundexamen inom bilbraschen.

Husbyggare

Grundexamen inom byggnadsbranschen.

IT-stödperson

Grundexamen i informations- kommunikationsteknik.

Kombinationsfordonsförare

Grundexamen inom logistik.

Merkonom

Grundexamen i affärsverksamhet

Närvårdare

Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen. Kompetensområdet för sjukvård och omsorg.

Utövare av visuell framställning

Grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning.

Verkstadsmekaniker

Grundexamen inom maskin- och produktionsteknik.


Har du frågor?
Våra karriärvägledare hjälper dig gärna vidare!

Sam Grönstrand

040 024 7273
sam.gronstrand@prakticum.fi

Kristina Högström

Lycka till med ditt val och hoppas vi ses på Prakticum!