Stäng

Innehåll

Prakticum och Huawei inleder samarbete – vill förbättra ICT-studerandes kompetenser

Målsättningen med samarbetet är att förbättra ICT-studerandes kunskaper, minska kompetensbristen inom branschen och förbättra de finländska företagens möjligheter att hitta kunniga experter.

PRESSMEDDELANDE:

Målsättningen med samarbetet är att förbättra ICT-studerandes kunskaper, minska kompetensbristen inom branschen och förbättra de finländska företagens möjligheter att hitta kunniga experter.
Yrkesinstitutet Prakticum har anslutit sig till Huaweis internationella ICT Academy-partnerskapsprogram. Prakticums lärare utbildades för programhelheten i augusti och den första utbildningen för studerande startade i september 2022.
Kursprogrammet, som är skräddarsytt för studerande som är intresserade av ICT, bygger en bro mellan studierna och arbetslivet. Samtidigt får även utbildningspersonalen en möjlighet att utveckla sina egna färdigheter gällande det senaste inom ICT.

– Jag tror på att företag kommer in i skolan och ger stöd för lärandet. Skolan kan ju alltid jobba ensam, men då har man kanske inte tillgång till den allra nyaste kunskapen och teknologin att lära ut. Den klart största enskilda fördelen med detta specifika samarbete är certifieringarna som studerandena får i samband med utbildningen. Det gynnar studerandena när de söker jobb i framtiden och jag vill att mina studerande ska få jobb, säger teamledare Peter Waltonen på Prakticum.

Ett skriande behov

ICT och dess tillämpningar såsom Internet of Things (det vill säga tekniker som gör att saker med inbyggd elektronik och internetuppkoppling kan styras eller utbyta data över ett nätverk) kommer att bli allt mer betydande under det kommande årtiondet. Bristen på teknisk kompetens har gett upphov till en omfattande debatt i såväl Finland som globalt under de senaste åren. Världsbanken uppskattar att bristen på kunnig personal kommer att leda till ett underskott på upp till sju miljoner anställda de kommande tio åren.

– Enligt en undersökning som Huawei låtit göra tillsammans med EY utbildar Finland flest ICT-experter per capita, men företag som verkar här har ändå svårt att hitta kompetent personal. I Finland är ett av målen med ICT Academy att minska detta underskott, säger Ira Keskitalo, Finlandschef för Huawei Enterprise Business Group.

Partnerskapsprogrammet som drivs utan vinstsyfte ger läroanstalterna möjligheten att erbjuda certifierade ICT-kurser till sina studerande. Kursinnehållet har utvecklats för att svara på teknologiföretagens praktiska utmaningar och kompetensbehov. Programmet omfattar även studieresor och intensivkurser som ger studerande möjlighet att exempelvis besöka Huaweis enheter runtom i världen.

Landschef Ira Keskitalo från Huawei Enterprise Business Groups (t.v.), teamledare Peter Waltonen och rektor Laila Andersson från Yrkesinstitutet Prakticum ser framemot de nya möjligheterna som samarbetet medför. Bild: Niklas Mannfolk

Teknologimedicin för symptomen

För Huawei är ICT Academy-programmet en viktig kanal för att bygga upp långsiktiga partnerskap i Finland samt identifiera den bästa potentialen bland de som studerar inom branschen.

– Vi är väldigt glada och stolta över att Prakticum valde oss till partner. Vi finländare är internationellt kända för våra ingenjörskunskaper och ICT-sektorn har nu ett växande behov av experter. Denna utbildning gör det möjligt för oss att tillsammans med våra partners skapa goda förutsättningar för internationellt erkända färdigheter. Det här är teknologimedicin för symptomen, säger Keskitalo.

Globalt har över 600 institutioner, 1 200 certifierade lärare och cirka 45 000 studenter deltagit i ICT Academy-partnerskapet.

Tilläggsinformation:
Peter Waltonen, teamledare, Yrkesinstitutet Prakticum, 041 7302 420
Niklas Mannfolk, Senior Communications Manager, Huawei Finland, 044 371 4176

Uppdaterad: 28.9.2022