Stäng

Innehåll

Vi saknar er ー en hälsning från oss till er

Då Prakticums mediestuderande fick som uppgift att göra en sista hälsning under sitt tredje år inom sin yrkesutbildning blev resultatet både vackert och känslosamt

I början av mars 2020 nådde coronaviruset Finland och skolvärlden. 2.3.2020 informerade Prakticum första gången om coronasmittan på wilma och på webbsidan. Då hade fem fall av smitta konstaterats i Finland varav tre fall var i Helsingfors. 11.3.2020 gick Prakticum ut med att inte längre tar emot utländska gäster. Även planerade studieresor och besök till utlandet ställdes in.

Efter det gick det fort. Redan 17.3.2020 stängdes dörrarna till skolbyggnaderna i både Helsingfors och Borgå. Dagen innan var hela utbildningen försatt på distans. På två veckor blev Prakticum tom på studerande och personal. Undervisningsutrymmen för yrkesämnen, skolmatsalerna tystnade och klassrummen gapade tomma.

Ett år senare är fortfarande största delen av utbildningen på distans. För en ung person som i regel studerar tre år till en grundläggande yrkesexamen, är det en tredjedel av hela utbildningen.

En sista hälsning

För studerande som endera blivit utexaminerade eller kommer att bli utexaminerade under pågående pandemi, har den sista studietiden varit mycket speciell. Tredje årets mediestuderande fick som en uppgift i videoproduktion uttrycka sina upplevelser i form av en kortfilm. Temat för uppgiften var ”en sista hälsning”. 

I filmen En sista hälsning beskriver Sara Rosqvist sitt sista år vid Prakticum. Hon konstaterar bland annat att studierna har gått bra, men att hon saknar sina klasskompisar. Att tiden ”tillsvidare” som informerades gällande distansundervisningen skulle pågå på så här länge hade hon inte kunnat föreställa sig. Det kan vi säkert alla hålla med om.

Filmen En sista hälsning, gjord av Sara Rosqvist

Empty School ー något vi alla känner igen

Filip Snellmans kortfilm gör ett starkt intryck. Filmen Empty School beskriver mycket väl den känsla som även personalen vid Prakticum känner över att inte kunna träffa sina studerande och ha närundervisning. Vi saknar också en normal skolvardag. Vi saknar er. Därför bad vi Snellman omarbeta filmen till en hälsning från Prakticums personal till alla våra studerande vid Prakticum.

Filmen Empty School gjord av Filip Snellman

Filmens tematik sträcker sig dock längre än att enbart gälla Prakticum. Både Filip Snellman och Sara Rosqvist har i sina filmer lyckats vaska fram känslor och tankar som finns inom oss alla, oavsett ålder eller livssituation.

Uppdaterad: 23.6.2021