Stäng

Innehåll

Silver i FM-partävling

Aino Juselius och Benjamin Silfverberg knep andra plats i FM-tävlingarna för kockstuderande

Tredje årets kockstuderande Aino Juselius och Benjamin Silfverberg tog silver i FM-tävlingarna för kockstuderande. Tävlingarna avgjordes idag i Omnia i Esbo.

Den två dagar långa tävlingen gick ut på att Juselius och Silfverberg igår både skulle göra ett igenkänningsprov och planera en meny utifrån en ”mystery box” innehållande olika råvaror. Obligatoriska ingredienser var sik till förrätt, oxbringa till huvudrätt och en efterrätt som innehöll morot. För planeringen fick de 2 timmar på sig.

Idag skulle de tillreda den meny de skapade igår och hade då 4,5 timmar på sig.

Benjamin och Ainos meny:

Förrätt: Sik ballotine, rödbetspyré och vitlöksmajonnäs
Huvudrätt: Riven oxbringa Black&White med potatisfondant och kroketter på svamp och jordärtskocka
Efterrätt: Morotskaka, apelsinpannacotta med kanderat apelsinpulver, Schweizisk maräng och sockersalt tjinuskisås.

Domarna ansåg att Aino Juselius och Benjamin Silfverbergs efterrätt var den bästa i hela tävlingen.

Tävlar i Taitaja Mästare 2023

I FM-tävlingarna deltog 6 stycken kockpar varav kockarna från Perho var gamla bekanta från årets Taitaja Mästare-tävling som var i Björneborg i maj detta år. I den tävlingen kom Juselius och Sifverberg på fjärde plats och var lite besvikna. Däremot fick de revansch idag och kommer även att sikta på att ta hem segern i kommande Mästare-tävlingar. Semifinalerna arrangeras på olika orter 30.1-3.2.2023. Själva finalen går sedan av stapeln i Esbo Omnia 8-11.5.2023.

I dagens FM-tävlingar kom TAI, Turun ammatti-instituutti, på första plats och värdskolan Omnia på tredje plats. TAI kommer att representera Finland i de Nordiska mästerskapstävlingarna våren 2023.