Stäng

Innehåll

Prakticums kockar fjärde i årets Mästare-tävlingar

Efter fyra intensiva dagar kom kockfinalisterna Aino Juselius och Benjamin Silfverberg på fjärde plats i årets Taitaja Mästare-tävling. Tävlingen gick av stapeln 16–19.5.2022 i Björneborg.

Från måndag till torsdag 16–19.5.2022 samlades yrkesskickliga studerande från hela landet i Björneborg under Taitaja Mästare-tävlingarna. Mästare är Finlands största evenemang inom yrkesutbildningen där ungdomar tävlar om FM-medaljer i yrkesskicklighet. Kockstuderande Aino Juselius och Benjamin Silfverberg har en riktigt tuff vecka bakom sig. De anlände till Björneborg tillsammans med coachen och och läraren inom kostservice, Mikael, ”Elli” Eskman, redan på söndagskvällen för att vara redo direkt på måndag morgon. Till skillnad från alla andra grenar i Mästare-tävlingarna, började kockfinalisterna tävla redan på måndagen. De andra grenarna bekantade sig endast med grenområdet och deltog i öppningsceremonin.

Första riktiga tävlingen

Tävlingen för kockarna i Taitaja Mästare är en partävling. Innan finalen har tävlande både gjort förhandsuppgifter och planerat den meny som de gjorde under semifinalen. Samma meny gjorde de även på finalen då domarna inte hade smakat på den tidigare. Semifinalerna arrangerades var skola för sig på grund av pandemiläget i januari 2022. Detta innebar att det även var första gången finalisterna var i en verklig tävlingssituation under finalen i Björneborg.

Aino och Benjamins menykort

Förrätt:
Lätt sockersaltad sik täckt med sikfärs.
Friterad potatis Julienne och picklad gurka och rädisblomma med gräslöksmajonnäs

Huvudrätt:
Kycklingrulle, potatiskrokett smaksatt med Vilhoost. Savoykål fylld med äppel och jordärtskocka, morotsfondant med varm emulsionssås smaksatt med dragon

Efterrätt:
Surmjölkspannacotta smaksatt med apelsin. Svartavinbärsbakverk med stekt apelsin, saltad tjinuskisås och sockerspiral

Aino Juselius och Benjamin Silfversbergs färdiga maträtter enligt menykortet

Bland uppgifterna fanns också en teknikuppgift som gick ut på att finalisterna fick en beställning av en kund. Kunden ville ha macarons och bröd för tio personer som take away. Som ett överraskningsmoment ville samma kund i ett senare skede även ha en lunchsoppa. Uppgiften skulle, likt alla andra uppgifter, planeras och utföras inom utsatt tid.

Mer om grenen och uppgifterna kan du läsa här 

Aino Juselius och Benjamin Silfverberg gjorde bra ifrån sig under hela tävlingen. De hade en god dynamik där Aino tog en ledarroll och hade koll på helheten medan Benjamin mer följde efter. Det syntes ingen panik eller starka känslor under tävlingsmomenten till jämfört med deras motståndare. Ibland såg man ett leende hos Benjamin eller hörde ett skratt från Aino, trots att klockan tickade och de jobbade under flera domares vakande ögon. 

– Vi hade bra dokumentation som man kunde kolla och vi är rätt lugna som personer, säger Benjamin Silvferberg.   

Även coachen Elli Eskman är nöjd med sina finalister. Han anser att de gjorde fantastiskt bra ifrån sig och att de var bussiga samt jobbade självständigt.

Finalisterna var hela tiden övervakade av flera domare

Decimaler från brons och silver

I årets Taitaja Mästare-tävlingar tog Gradia vinsten medan Perho kom på andra plats och Keuda på tredje plats. Att det blev en fjärde plats istället för brons eller silver för Prakticum, föll till en del på en miss. I den sista tävlingsuppgiften fick domarna en macaron för lite, vilket gjorde att de inte kunde bedöma dem. Därmed rök värdefulla poäng från helheten. Det skulle ha funnits lite sämre macarons som inte gick ut till domarna. Här beskyller Elli Eskman sig själv.

– Finalisterna kan skylla på mig för missen med macaronsen. Som coach borde jag ha sagt till dem att de ska sätta ut vad som helst, snyggt eller inte, bara antalet stämmer. Om domarna inte har tillräckligt många har de inget att bedöma, säger han.

Trots att macaronsen blev utan poäng, är det mindre faktorer än det som kan avgöra vinnare från förlorare. Det kan handla om så små detaljer som att torka av ett bord eller använda rätt skärbräda och skyddsutrustning.

– Marginalerna är små och därför kan en liten miss tyvärr kosta en medaljplatsen, konstaterar Elli Eskman.

Denna gång var marginalen så liten mellan de tävlande att 0.2 poäng mer skulle ha räckt för brons och 0.9 poäng för silver. Givetvis är det en besvikelse för de tävlande att komma på en fjärde plats istället för en medaljplats. Att veta att man ligger bra till och har gjort bra ifrån sig i mitten av tävlingen kan också bli en nackdel.

– Om jag skulle göra något annorlunda, skulle jag inte befatta mig med poängen i mitten av tävlingen utan bara köra på, säger Aino Juselius.

Elli Eskman poängterar dock vikten av att inte bli och grubbla efter tävlingen. Missar och felbedömningar hör till tävlandet och ger erfarenhet. Sällan gör samma tävlande samma misstag i kommande tävlingar.

Saku Karstila och Lauri Tiilikainen från Gradia tog hem vinsten i årets Taitaja Mästare. Aaro Huusko och Oliver Halmet från Perho tog silver och Aino Kuusisto och Sakari Ranta från Keuda tog brons. Bilden är från prisutdelningen och tagen av Saana Pihlajaniemi, Sataedu/ Skills Finland

Poängen i tävlingen

Gradia83.44
Perho Liiketalousopisto72.63
Keuda71.85
Yrkesinstiutet Prakticum71.73
Keuda69.82
WinNova66.96
Keuda66.63
Savon ammattiopisto58.58

Eventuell revansch nästa år

Det är ofta samma skolor och coacher som möts i finalen i Taitaja Mästare. Skolorna vet vad som krävs i tävlingarna och satsar därför på rätt saker. Att Yrkesinstitutet Prakticum som en liten svenskspråkig skola är med bland de finskspråkiga jättarna är redan i sig något att vara stolt över. Detta är dock helt coachen Elli Eskmans förtjänst.

– Vår styrka ligger i att våra tävlande är självständiga och kan improvisera. Jag brukar lära dem att tänka och att få ett kreativt helhetstänk. Jag lär dem inte specifika recept, utan jag lär dem metoder, säger han.

Att kunna tänka själv, göra snabba beslut, vara kreativ och arbeta under press är en del av de styrkor som krävs. Under finalen får inte coacherna befinna sig på tävlingsområdet och kan endast ge goda råd och förslag då det kommer till uppgifterna utanför köket.

På frågan om vad finalisterna tar med sig från tävlingen, vad de kommer att minnas, är det missarna och besvikelsen som kommer först upp då tävlingen fortfarande är i så färskt minne.

– Att jag gjorde för lite macarons, säger Aino Juselius med ett skratt. Sedan berättar hon också om sin önskan om revansch.

– Då det blir så nära medalj finns det en vilja att komma tillbaka nästa år och visa dem, konstaterar hon.

Finalisterna ansåg att deras pararbete gick bra men att det också finns saker att förbättra. Bland annat efterlyser Aino lite mer självständighet och bättre självförtroende hos Benjamin.

– Du borde tro lite mer på dig själv, att du nog kan, säger hon uppmuntrande till honom.

Grenansvariga Jukka Mäkinen för ut Aino Juselius och Benjamin Silfverbergs portioner till domarna

Båda är nöjda med hur de hanterade att jobba under press i de olika tävlingsmomenten. De har helt klart det som krävs för att tävla. De rekommenderar Mästare-tävlingarna till studerande som verkligen är intresserade. Tävlandet kräver mycket och därför måste man vara villig att satsa.

Att träffa likasinnade under tävlingarna var givande då de andra finalisterna har samma passion för matlagning som de själva. Enligt Aino och Benjamin är de få i deras vardag som förstår sig på alla finesser eller delar samma intresse för matlagning som de. Både Aino och Benjamin har velat bli kockar sedan grundskolan.

– Mitt intresse väcktes då vi började med hushållslära, säger Aino. Benjamin konstaterar att även hans intresse väcktes i samma tider.

Alla finalister samlade från Taitaja Mästare 2022 i Björneborg

Mästare-tävlingarna är ett stort evenemang – på riktigt

Nästa år hålls Taitaja Mästare-tävlingarna 8–11.5.2025 i Esbo. Då är det Omnias tur att stå värd för tävlingarna. Evenemanget är gratis och öppet för alla. Prakticum rekommenderar alla, men speciellt grundskolor och åttonde klassister, att besöka evenemanget. Taitaja Mästare-tävlingarna är stället där du verkligen får bekanta dig med yrkesutbildningens kärna och vad olika yrken går ut på.   

Ungefär 30 000 personer besökte Mästare-tävlingarna och 10 000 följde med streamingen från evenemanget. Till skillnad från förra årets tävlingar i Uleåborg som hölls på 13 olika orter utan publik, blev tävlingarna i Björneborg det massevemang som alla hoppades på. 370 nationella och lokala företag maskiner, produkter, material och kunnande till grenarnas förfogande. I förhållande till att det finns 83 000 invånare i hela Björneborg, påverkade evenemanget verkligen staden och omnejden. 

Det var glädjande att se att både daghemsgrupper, grundskoleelever och seniorer med rollatorer hittade till evenemanget. Björneborgarna lade med andra ord märke till evenemanget, men butiksägare och krögare konstaterade att stadsborna trots marknadsföring inte riktigt hade insett hur stort evenemang det egentligen handlade om på förväg.

Daghemsbarn bekantar sig med kockyrket på under Taitaja Mästare-tävlingarna

Taitaja Mästare 2022 i siffror

50grenar och presentationsgrenar
350tävlande
370samarbetspartner från företag och organisationer
100utställare
200i personalen
1000studerande som funktionärer och arrangörer
2800åttonde klassister från Satakunta besökte Mästare-tävlingarna
8länder gästade evenemanget: Nederländerna, Österrike, Spanien, Tyskland. Belgien, Danmark, Slovenien, Estland
30 000besökare på plats
10 00tittare på distans

Allmän information och siffror om Mästare-tävlingarna i Björneborg tagna från evenemangets finskspråkiga webbsida taitaja2022.fi/fi

Uppdaterad: 21.5.2022