Stäng

Innehåll

Bambas kockar trivs med jobbet och stannar kvar

Kockarna Axel Blomqvist och Lasse Kalmari har jobbat över tio år i skolköket Bamba. De ser många fördelar med jobbet.

Den som besökt Prakticum i Helsingfors har troligen träffat kockarna Axel, ”Akke”, Blomqvist och Lasse Kalmari. Killarna är oftast i full gång med att både röra om i grytorna och hälsa glatt på matgästerna. Ibland kommer studerande fram till dem för att snacka bort en minut medan de köper en kaffe. Ibland hörs även sång eller intensiva diskussioner trots att luckan till serveringslinjen är neddragen.  

Akke och Lasse har jobbat tillsammans i ett decennium och vet var de har varandra. Det gäller för övrigt alla som jobbar i Bamba. Hela gänget har jobbat tillsammans i över tio år.

”Bamba” är en vardaglig benämning för skolkök som används i delar av Sverige, främst i Göteborgstrakten. Därför har också skolköket i Prakticums enhet i Helsingfors fått namnet Bamba.

Många positiva sidor med jobbet

Både Akke och Lasse är utexaminerade kockar från Prakticum. Att Prakticum sedan också blev deras arbetsplats var inget de planerat. Bägge två hade tänkt sig att arbetet skulle vara ett tillfälligt jobb, men de trivdes så bra att de stannade.

– Ser jag på min tid i Prakticum väger de positiva sidorna tyngre än de negativa. Under 10 år hinner det hända mycket, konstaterar Akke Blomqvist.

Som positiva sidor tar han upp gemenskapen, arbetstiderna med lediga veckoslut och långa sommarledigheter och såklart glädjen i att få göra mat. Han lyser upp och gestikulerar då han börjar tala om kryddor och hur även dagens köttsoppa fått positiv respons av matgästerna.

– Studerande ger en också jättemycket i det här jobbet. Det är roligt att så många gamla studerande hälsar glatt på en då man träffar dem i det civila, säger Lasse Kalmari.

Det var bland annat Lasses eget sociala häng vid vitrinen med godispåsar och bakverk under studietiden som fick Akke att tänka på honom då det behövdes en kock på deltid. Under årens lopp har även många andra studerande fått en positiv kontakt med Bambas kockar. Det man inte alltid tänker på är att kökspersonalen träffar studerande dagligen, vilket ibland är oftare än lärare och annan skolpersonal.

Artikeln fortsätter efter bilden

Axel Blomqvist t.h. och Lasse Kalmare t.v. har jobbat tillsammans i ett decennium och vet var de har varanrda. Foto: Kitty Viljamaa, mediastuderande.

Omtanke och gemenskap

På frågan om Akke och Lasse umgås på fritiden svarar de båda jakande. De brukar ringa varandra och spela datorspel tillsammans. Akke och Lasse brukar även ringas med sin förman under längre sommarledigheter och prata en stund om annat än jobbet.

– Men vi brukar inte besöka varandra, konstaterar Lasse Kalmari.

– Vi bor ju på olika orter, men skulle nog bli lite för mycket om vi ännu skulle träffas på fritiden, skrattar Akke Blomqvist.

Vid ett yrkesinstitut är utbildningen i fokus vilket gör att exempelvis programmet på gemensamma personaldagar ibland är långt från Akke och Lasses dagliga arbete. Personalen i Bamba har trots detta fått ett bra förhållande till många i Prakticum och anser sig vara en del av Prakticums gemenskap.

– Vi har till exempel blivit bjudna på tekniklärarnas inofficiella julfester vilket varit roligt, konstaterar Akke Blomqvist.

Vill du bli Akke och Lasses nya kollega, eller intresserar du dig för något annat av våra lediga jobb?

Uppdaterad: 18.2.2022