Stäng

Innehåll

Hjälper Ukraina genom att sälja sina egna produkter

Prakticums artesanstuderande ville göra något tillsammans och även hjälpa Ukraina

Prakticums artesanstuderande ville göra något tillsammans och även hjälpa Ukraina. De kommer att sälja sina produkter på Borgå vårmarknad och donera intäkterna till Ukraina genom Röda korsets katastroffond.

Den senaste tiden har det varit full hålligång i artesanernas klassrum. 170 produkter har tillverkats av studerandena Gitte Laurell, Carina Johansson, Doodi Nylund, Marika Koivunporras-Jansén och Lotta Grönlund. Kommande vecka, 19-20.5.2022, ska produkterna säljas på Borgå vårmarknad. Intäkterna går till offren i Ukraina. Prakticum har en direktlänk på webbsidan för att donera pengar till Röda korsets katastroffond och därför valde även artesanstuderande att donera till samma fond.

Från vänster artseanstuderande Marika Koivunporras-Jansén, Carina Johnsson, Doodi Nylund och Gitte Laurell.

Idén föddes tillsammans

Tanken att sälja produkter på Borgå vårmarknad föddes när Prakticums artesanlärare Leena Backman frågade sina studerande om de önskade göra något tillsammans som involverade serieproduktion. Fem studerande nappade på idén.

– Då vi bestämt oss för att ha ett gemensamt projekt, ville vi också sälja våra produkter. Vi sökte upp olika marknader och mycket passande hade Borgå en vårmarknad på kommande. Det är också roligt att få möjlighet att berätta om artesanutbildningen och visa upp vad vi har gjort och lärt oss, säger studerande Marika Koivunporras-Jansén.

På frågan om vem som kom på idén att skänka intäkterna till förmån för Ukraina, pekar klasskompisarna på Doodi Nylund. Hon i sin tur pekar skämtsamt på sin gloria, för att sedan bli mer allvarlig.

– Det var en önskan om att göra något för människorna i Ukraina. Flera mindre belopp blir större summor. Det känns som att det finns rätt lite man kan göra, men detta kan vi bidra med. Istället för att intäkterna går till en klassresa går pengarna nu till Ukraina, konstaterar hon.

Alla produkter är av 100% linne och passar som sommargåva.

Linne – ett naturligt val

Till försäljning finns två necessärer i olika storlek, sittunderlag för bastubad och kökshanddukar i tre olika uppsättningar. Alla produkter är av 100% linne.

– Vi diskuterade tillsammans de olika alternativen för vår serieproduktion, berättar Carina Johansson.

– Vi tänkte på produkter som kunde bli en fin sommargåva som folk kan köpa och föra med sig som present eller ta till stugan, säger Doodi Nylund.

Valet av linne som material kom naturligt för studerandena då de själva gillar linne och inspireras av naturen. Hållbarhet och att produkten ska vara behaglig mot kroppen var också viktiga aspekter.

– Vi valde också produkterna lite efter hur lång tid det tar att producera dem med tanke på att vi hade en begränsad tid till förfogande. Därför lämnade vi exempelvis bort den populära knot bagen. Den skulle ha tagit för lång tid att serieproducera, inflikar Marika Koivunporras-Jansén.

För att få arbetet att löpa smidigt och effektivt har studerande delat upp arbetet i moment istället för att göra endast en produkt från början till slut. Serieproduktionen utfördes av alla fem studerande tillsammans med läraren Leena Backman.

– Vi har delat på olika arbetsskeden av produkterna. Vissa har klippt tyget medan andra har sytt. Sedan har vi bytt om så att alla har fått testa på allt, berättar Carina Johansson.

Resultatet blev 170 produkter som nu väntar på nya ägare. Processen har varit lärorik, och i vissa stunder, även lite tröttsam.

– Det började inte smaka trä, men linne, skrattar studerandena. Idag har vi igen haft jätteroligt, säger de med gemensam mun.

Positivt och lärorikt

Leena Backman som varit lärare i många år berättar att hon inte tidigare haft ett projekt som slutat med torgförsäljning. Hon ser positivt på studerandes initiativ och möjligheter att förverkliga sina egna idéer.

– Mina studerande är så pass självständiga och aktiva att jag inte behövt göra annat än att sätta igång dem. De har skött resten själva, säger Leena Backman med ett nöjt leende.

Projektet har innehållit flera skeden som är viktiga inom artesanutbildningen. Detta gäller bland annat planering, förverkligande, marknadsföring och försäljning.

– Man kunde ha detta som yrkesprov i flera examensdelar inom utbildningen, konstaterar hon.

Även studerande är nöjda, både med artesanutbildningen och att få göra ett gemensamt projekt. Stämningen och gemenskapen mellan studerandena är både glad, varm och inspirerande. De anser att det har varit mycket trevligt att jobba tillsammans.

– Istället för att alla har suttit och sysslat med sina egna dragkedjor har vi nu fått jobba tillsammans vilket har varit roligt, konstaterar Doodi Nylund.

Vi ses på Borgå vårmarknad!

Artikeln skriven av Ida-Lotta Lind.

Uppdaterad: 11.5.2022