Stäng

Innehåll

Coronainformation till studerande och vårdnadshavare

I det förändrade läget upphör man nu att centralt informera om eventuella exponeringar i skolor och läroanstalter. En rektor kan informera om corona på ett allmänt plan om särskilt rikligt med smittfall uppdagas.

Följande information har skickats ut till alla läroinrättningar i Helsingfors och gäller även för Prakticum både i Borgå och i Helsingfors. Den 10.1.2022 beslöt 12 kommuner, bland dem både Helsingfors och Borgå, att eventuella exponerade i läroanstalterna inte längre spåras och inte heller längre försätts i karantän i normala fall. Spårningen koncentreras till smittor inom riskgrupper samt social- och hälsovården. Omikronvarianten sprider sig i snabbare takt än tidigare coronavirusvarianter och i nuläget kan man bli smittad i praktiken var som helst. Det är inte längre möjligt att i någon större utsträckning begränsa epidemin genom smittspårning.

Om ett barn eller en ung person har lindriga luftvägssymtom (hosta, snuva, feber i några dagar), ska hen stanna hemma. När barnet eller den unga inte längre har symptom eller har känt sig klart bättre i några dagar, kan hen återvända till läroanstalten. Det är inte nödvändigt att låta sig coronatestas. Familjemedlemmar utan symptom kan gå till arbetsplatsen om distansarbete inte är möjligt, medan barn och unga utan symptom kan gå till läroanstalten. Lyckligtvis får barn och unga som insjuknar i corona i regel endast lindriga symptom.

I det rådande läget bör vi alla agera ansvarsfullt och undvika onödiga fysiska möten, besök och sammankomster för att skydda den närmaste kretsen och minska belastningen på sjukhusen. Vaccinationerna ger ett gott skydd mot den allvarliga formen av coronvirussjukdomen.

I det förändrade läget upphör man nu att centralt informera om eventuella exponeringar i skolor och läroanstalter. En rektor kan informera om corona på ett allmänt plan om särskilt rikligt med smittfall uppdagas.

Studerande och vårdnadshavare har även fått information via wilma tisdag 11.1.2022

Studerande och vårdnadshavare kan rikta sina allmänna frågor till Laila Andersson via Wilma.

Uppdaterad: 11.1.2022