Stäng

Innehåll

Gör exakt som du vill

Hur är det att studera och ha en idrottskarriär på samma gång? Fotbollspelaren Venla Lindfors berättar. Hon studerar till merkonom och är idrottsproifilant.

Då pandemin år 2020 var ett faktum bodde fotbollspelare och merkonomstuderande Venla Lindfors (tidigare Orkamo) i Sverige. Fotbollsträningarna för Hammarby IF var inhiberade, familjen hon bodde hos var stressade över sitt företag och det verkade som om ingen i Sverige tog coronaviruset på allvar.

– Det kändes inte tryggt att vara i Sverige och min mamma blev orolig då hon läste tidningarna, berättar Lindfors.

Hon flyttade tillbaka till Finland och skrev kontrakt med fotbollslaget FC Honka. Hon spelar nu på elitnivå. Hösten 2020 inledde hon som idrottsprofilant sina merkonomstudier vid Prakticum.

– Jag tror nog det var bättre så här. Allt händer av en orsak och att saker alltid blir som det ska bli, konstaterar Lindfors om flytten tillbaka till Finland.

Stora beslut som 15-åring

Som 15-åring flyttade Venla Lindfors ensam till Sverige, sommaren 2019. Kontakten till Sverige knöts under en turnering i Frankrike där hon spelat bra i en match mot Hammarby IF. Det ledde till att hon fick erbjudande om att provspela i laget under en vecka. Efter de första träningarna fick Lindfors besked om att Hammarby ville göra kontrakt med henne.

– Jag tänkte att det här är min chans och att alla inte får en sådan chans. Det har varit min dröm sedan jag var liten att få spela i Sverige. Jag hade ingenting att förlora och tänkte att om det skiter sig så flyttar jag hem tillbaka, skrattar hon.

Som 15-åring flyttade Venla Orkamo till Sverige för att spela i Hammarby IF. Nu spelar hon i FC Honka. Här med Henri Aalto. Foto: Veera Kurittu

Lindfors fick stöd och pepp av sin familj gällande sina egna val. Flera av hennes familjemedlemmar spelar också fotboll och idrotten har varit en naturlig del av familjelivet. Själv har hon spelat fotboll sedan hon var tre eller fyra år gammal.

– Med en sportig familj har jag också kunnat träna olika sportgrenar med mina småsyskon, vilket har varit skoj.

Under skoltiden och före flytten till Sverige fick Venla Lindfors även mycket hjälp av sin lärare i årskurs 9, Susanna Jürgens, som hjälpte med både pappersarbete och stödde henne i såväl idrottskarriär som studier.

– Susanna har stöttat mig massor med fotbollen och studierna. Hon ringde många samtal och skickade iväg de dokument som krävdes till Sverige.Hon är en av de lärare som har förstått mig och även haft ett enormt tålamod med mig. Jag kommer att vara henne evigt tacksam, säger Lindfors.

En underårig fotbollsspelare får inte enligt FIFA, det internationella fotbollsförbundet, bo på egen hand. Därför flyttade Lindfors in hos en familj vars dotter spelade i Hammarby. Vid sidan om fotbollen studerade Lindfors på handel- och administrationsprogrammet vid Midsommarkransens gymnasium i Stockholm.

Hitta personer som hjälper dig

Efter flytten tillbaka till Finland kom valet att börja studera till merkonom och bli idrottsprofilant rätt naturligt för Venla Lindfors. För en person som vill satsa på sin idrottskarriär är tid och förståelse för vad idrotten kräver mycket viktigt.

– Jag tänkte rätt länge på om jag borde söka till gymnasiet. Då alla mina vänner som går i gymnasiet endast verkar läsa, göra uppgifter och inte ha tid för annat tänkte jag om. Jag har heller aldrig riktigt varit en person som orkar koncentrera mig så länge på skoluppgifter då jag har svårt att sitta stilla, skrattar Venla. Merkonomlinjen var ett bra val för mig för då jag har jag tid att fokusera på det jag vill bli.

Lindfors vill i första hand satsa på sin fotbollskarriär, men vill också lyckas i sina studier. Hon ser många positiva sidor med att studera till ett yrke och vara idrottsprofilant. De flesta lärare hjälper henne med att kombinera studier och idrott. Hon har dock stött på enstaka lärare som inte riktigt har förståelse för att hon verkligen spelar fotboll på elitnivå och vad det kräver av henne.

”Det är ens eget ansvar att sköta studierna och göra uppgifterna utanför skolan. Jag har varit jätte glad över idrottsprrofileringen.”

– Det är ens eget ansvar att sköta studierna och göra uppgifterna utanför skolan. Läraren behöver inte ge mer press på lektionerna eller förminska sporten och det jobb man gör som idrottare. Men jag har varit jätte glad över idrottsprofileringen. Det finns alltid människor som inte förstår sig på, säger hon med en axelryckning.

Lindfors berättar även att hon hade tur då hennes tidigare lärare Susanna Jürgens började jobba som speciallärare vid Prakticum och deras vägar möttes igen.

– Hon är helt super och fortsätter nu att hjälpa mig och andra som behöver hjälp, säger Lindfors.

Att tro på sig själv och lyssna till sig själv är en av ledstjärnorna för Venla Lindfors även då hon gjort sina egna val. Det är något hon även rekommenderar andra unga idrottare att göra.

– Alla pratar om att det enda sättet att klara sig i livet är gymnasiet, gymnasiet, gymnasiet. Men jag skulle säga att man ska göra exakt som man känner bäst och hitta rätt personer som kan hjälpa en att hitta en balans mellan studier och idrott. Det är helt samma vart man sedan söker, men tror det är lättare att lyckas i Prakticum då där inte finns några studentskrivningar.

Lindfors syftar på möjligheten till individuella studiestigar där idrottskarriären tas mer i beaktande, men också på att inte följa strömmen om man har ambitioner att lyckas.

– Vissa undrar varför jag lägger så mycket energi på fotbollen och prioriterar en del saker före andra. Då jag läser om idrottare som inte har lyckats brukar jag ta reda på orsakerna. De kanske har gått i gymnasiet eller gjort andra val. Då försöker jag göra annorlunda, för tydligen har ju inte de andra idrottarna klarat sig den vägen. Om jag går samma väg som dem, finns det en risk att samma händer mig. Jag vill gå min egen väg.

Vill bli världens bästa spelare

Venla Lindfors har två år kvar av sina studier innan hon blir utexaminerad merkonom. Hon har ett kontrakt med FC Honka som håller henner kvar i Finland i ett år till. Efter det är hon 18 och kan avlägga tredje året av studierna på distans.

– Om jag får en bra säsong tror jag nog jag far utomlands och studerar på distans. Jag kommer att satsa helt och hållet på fotbollen om jag får ett bra kontrakt. Med ett sämre kontrakt kan jag ta ett jobb som går att kombinera med fotbollen. Då jag är merkonomstuderande kan jag jobba inom den branschen.

Att spela fotboll i Sverige är fortfarande aktuellt för Lindfors, men hennes drömmar är större än så.

– Min största dröm, för människor får ju drömma, är att jag om 10, 12 år är en av världens bästa fotbollsspelare. Mindre steg på vägen är att återvända till Sverige då jag som 18-åring får bo på egen hand. Jag skulle sedan spela några år i Sverige och efter det fara till England, Italien eller Holland. Ett mål är också att vara i A-landslaget inom 5 år.

Venla Lindfors drömmer om att bli världens bästa fotbollsspelare och har många delmål för att lyckas. Foto: Kalevi Hämäläinen

Porten till Europa går via Sverige enligt Lindfors.

– Finland har tyvärr inte lika bra kontakter om man inte har en bra agent. Sverige har bättre kontakter för att de har varit mer framgångsrika än Finland.

Trots att coronaviruset ännu inte är besegrat är Venla Lindfors hoppfull och tar framtiden med ro.

– Jag övertänker rätt mycket, men det ger mig ro att tänka att allt har en mening och att det bara är att gå vidare. Jag tror att situationen kommer att gå över vad alla sköter sitt och vaccinationerna kommer. Men visst är jag ibland också osäker. Jag tycker det här visar alla människor att man inte ska livet som en självklarhet. Men det hjälper inte att stressa, då blir allting bara värre, konstaterar hon.


Intervjun med Venla Lindfors gjordes 9.2.2021 och uppdaterades 28.6.2021

Uppdaterad: 30.6.2021