Stäng

Innehåll

Två lag tävlar i Mästaretävlingarna i Uleåborg

18-21.5.2021 tävlar både Prakticums kockar och merkonomer i Mästaretävlingen i Uleåborg. Alla intresserade kan följa med tävlingarna på distans.

Inkommande veckas måndag tar fyra Taitaja-finalister flyget till Uleåborg. Taitaja Mästare, de ungas FM-tävlingar i yrkesskicklighet, som vanligen är ett massivt publikevenemang arrangeras nu på olika orter i Finland utan publik på plats. Detta innebär 51 grenar och 360 tävlande på 13 olika orter. Trots specialarrangemang gör det inte tävlingen mindre spännande. Prakticums lag har tränat stenhårt tillsammans med sina coacher samt på egen hand. 18-21.5.2021 gäller det.

Kocklaget bestående av Matilda Sande och Amanda Bäckmark tar revansch i årets Taitaja-mästaretävling då förra årets finalplats för deras del gick till Prakticums andra kocklag med en hårfin skillnad. Erfarenheten gör dem rutinerade och taggade att vinna. Coachen och läraren inom kostservice Mikael, ”Elli” Eskman är gammal i gamet och har lång erfarenhet av tävlingsverksamhet inom restaurang- och cateringbranschen.

Merkonomlaget Mayella Nymark och Charlotta Armfelt gjorde Prakticum-historia genom att gå till final inom företagsamhet. Inget annat lag har lyckats med det samma inom deras gren. De tävlande är vänner sedan länge och visste att de har stora chanser att vinna då de både samarbetar väl och kompletterar varandra. Coacherna Amy Albrecht och Leonie Seistola är redan nu stolta över merkonomerna, men hoppas givetvis på en lysande seger i själva finalen.

Följ med tävlingarna på distans

Mästare är Finlands största evenemang inom yrkesutbildningen, där ungdomar tävlar om FM-medaljer i yrkesskicklighet. Vanligen samlar evenemanget tiotusentals besökare till arrangörsorten för att se hur yrkesproffs mäter sig med varandra.

Till Uleåborg hade man väntat sig 50 000 besökare, bland annat från grundskolorna i närområdena. På grund av coronabegränsningarna får publiken dock detta år följa med evenemanget via direkta webbsändningar 18–20.5.2021. Evenemanget är öppet för alla intresserade.

En mera noggrann tidtabell och länk till evenemanget finns på Mästare2021 Uleåborg-evenemangets webbsidor: www.taitaja2021.fi

Filmerna är gjorda av Prakticums mediestuderande:
Fotograf: Filip Snellman
Regiassistent: Daniel Johansson
Producent: Sara Rosqvist
Assistent: Eeva Oljakka

Uppdaterad: 4.6.2021