Stäng

Innehåll

Lärarna i Svenskfinland får Kulturfondens stora pris

Svenska kulturfondens stora pris på 30 000 euro går till lärarna i Svenskfinland.

Svenska Kulturfonden har valt att dela sitt stora pris på 30 000 euro till alla lärare i Svenskfinland. Även Prakticums lärare uppmärksammas. I Kulturfondens meddelande till rektor Laila Andersson framkommer att prissumman som går till Prakticums lärare är 600 euro. Även om det är lärare som står som prismottagare önskar Kulturfonden att summan används till något som är till glädje för alla som jobbar vid Prakticum.

”Ni kan till exempel ordna en föreläsning, ett kulturprogram, kaffeservering eller någon form av rekreation. Vad som helst som ger en liten guldkant åt vardagen!”

Svenska kulturfonden

Prismotiveringen

Lärarna inom den grundläggande utbildningen, gymnasiet och yrkesutbildningen har uppvisat en exceptionell anpassningsförmåga och ett outtröttligt engagemang för att upprätthålla en högklassig undervisning under coronapandemin.

De normala rutinerna kring schemaläggning, rumsindelning, planering av undervisningen och kontakt med hemmen har på kort varsel ersatts av specialarrangemang. Lärarnas engagemang i elevernas och studerandenas välmående under coronapandemin har varit stort och samtidigt har deras egen kamp för att orka med arbetet varit påtaglig. Många har suttit hemma vid skärmen eller isolerade i sina klassrum utan det vanliga stödet från kollegerna.

Nu när vi förhoppningsvis snart kan blicka tillbaka på den här utmanande tiden vill Svenska kulturfonden uttrycka tacksamhet genom att tilldela lärarna inom den grundläggande utbildningen, gymnasiet och yrkesutbildningen i Svenskfinland årets stora pris på 30 000 euro. Priset är samtidigt ett erkännande för alla i skolsamfundet som har bidragit till att hålla den livsviktiga verksamheten flytande.

Inspirerande lärare i en utmanande tid

Inför prisutdelningen spelade Kulturfonden in en video med fyra lärare som valdes av Kulturfondens utbildningsombudsmän. En av lärarna är Prakticums lärare inom social- och hälsovård, Yvonn Welander.

Kulturfonden bjuder på ett webbseminarium i oktober

På den internationella lärardagen den 5 oktober 2021 kl. 15-16.30 uppmärksammar dessutom Kulturfonden alla medarbetare i skolsamfundet med ett festligt webbseminarium med högklassigt program med bland annat minister Li Andersson, läkaren, psykiatern och författare Anders Hansen, filmregissören Klaus Härö och komikern, läraren och dramapedagogen Malin Appeltofft.


Texten är sammanställd från Kulturfondens webbsida samt meddelanden till Prakticum

Uppdaterad: 4.6.2021