Stäng

Innehåll

Ljuset vinner alltid över mörkret – en julhälsning

Jullovet börjar 23.12.2020 vid Prakticum. Vi vill passa på att önska er alla en god jul och ett skönt jullov. Vår rektor, skolpräst och socialhandledare skickade en liten julhälsning där ljuset var ett genomgripande tema. 

Vanligen får studerande och personal njuta av julstämningen vid Prakticum i form av pyntade julgranar och Lucia som besöker oss både i Helsingfors och Borgå. Kommande visualister, merkonomer och mediastuderande brukar dekorera Helsingforsenhetens stora fönster som vetter mot lejonen. Inför jullovet brukar vi ha en småskalig men stämningsfull dimission för dem som utexaminerats under höstterminen. Trots att många traditioner inte blev av detta år, som ett sigill på att juletiden och jullovet är här, har julstämningen spridits på annat sätt.

Nedräkning till jullovet

Tillsammans med våra tutorer har våra följare på instagramkontot prakticum_utbildning kunnat räkna ner till jullovet. Tutorerna har bland annat uppmanat oss att ringa en ensam vän, spela sällskapsspel, ha pausgymnastik och pyssla. Vi har fått filmtips, bakrecept och deltagit i frågesporter.   

Tutoterna fick hjälp med att förverkliga sina ideer till nedräkningen av socialhandledare Pia Öhmans praktikant Lisa Lindberg. Lisa studerat till socionom vid yrkeshögskolan Arcada.

Socialhandledare Pia Öhman, rektor och VD Laila Andersson och skolpräst Ulf Skogström skickade en julhälsning inför jullovet.

Lärdomar från våren

Då vi fick beskedet om att andra stadiets utbildning är tvungna att återgå till distans i november drog många en djup suck. Vårens distansundervisning var tung både för studerande och personal. Däremot konstaterar rektor Laila Andersson att vi också lärde oss något av våren, med tanke på höstens arrangemang. Bland annat har Prakticum haft en studiesmedja i skolan för dem som upplevt att de behöver hjälp med studierna. Stödjänster för studerande har uppmanat studerande att kontakta dem eller sina examenshandledare om det känns svårt och motigt. Vår duktiga och positiva kökspersonal har tillrett varm lunch till dem som sporadiskt varit på plats i skolbyggnaderna. Till skillnad från våren då dörrarna till skolan var stängda, har både studerande och personal kunnat komma till skolan under trygga former de tre sista veckorna innan jullovet.

I sin julhälsning vill Laila Andersson tacka alla för att de har orkat och kämpat igenom denna hösttermin. Hon vill ge oss hopp och citerar några rader ut låten Tänd ett ljus, och vill även tända ett ljus för oss. 

Laila Andersson

”Jag vill tända ett ljus för er också”

rektor och VD

Pia Öhman tar fasta på jullovets möjlighet till att vila och samla krafter och njuta av den välförtjänta julledigheten.

Den svenska jullåten Tänd ett ljus utkom 1987 och framfördes av musikgruppen Triad. Låten är en av de mest spelade jullåtarna i Sverige.

Ljusfenomen på himlen just nu

Pastor Ulf, ”Uffe”, Skogström från kyrkan i Helsingfors har redan i flera år besökt Prakticum i egenskap av skolpräst. Vanligtvis besöker han oss en gång i veckan. Studerande kan ha mer fria diskussioner med honom i studerandekårens rum eller boka en egen tid om de så önskar. Vid krissituationer är Uffe även skolans kontaktperson till församlingen.

I sin julhälsning tar han upp ett fenomen som sker som bäst på himlen. Han berättar om att  planeten Jupiter just nu passerar Saturnus. Detta fenomen händer mycket sällan och Uffe konstaterar att det senast skedde på medeltiden och innan dess 6 f.Kr. Man kan se fenomenet med egna ögon om det är molfritt. På årets kortaste dag, 21.12.2020, kommer planeterna att vara allra närmast varandra, sett från jorden, och smälter då ihop som ett starkt sken på himlen.

Ulf Skogström

”Det är alltid mörkret som förlorar och får ge efter för ljuset”

Skolpräst, kyrkan i Helsingfors

21.12.2020 på årets kortaste dag är planeterna Jupiter och Saturnus närmast varandra

Uffe associerar ljusfenomenet med människomöten och hur vi alla kan ge med oss av det vi har till våra medmänniskor. Trots begränsningar på hur många vi får samlas, kan vi göra en skillnad. Uffe konstaterar att vi kan bli en bärare av ljuset och glädjen och tillägger att det alltid mörkret som förlorar och får ge efter för ljuset.

En riktigt god jul och gott nytt år från oss alla vid Prakticum. Endast två vardagar till jullovet! Vi ses i januari 2021!

Även tutoterna uppmanade i sin nedräkning till jullovet att tända ett ljus, promenera i dagsljus eller njuta av andras julbelysning.

Uppdaterad: 18.12.2020