Lika snabb på fötterna som i tankarna
Finalisterna och kockstuderande Simon Berg och Oliver Hammarström övar målmedvetet inför Mästare-tävlingarna.
Finalisterna och kockstuderande Simon Berg och Oliver Hammarström övar målmedvetet inför Mästare-tävlingarna.
I Prakticums övningskök är det liv och rörelse. Första årets studerande har undervisning tillsammans med kockläraren Mikael, ”Elli”, Eskman medan tredje årets studerande och finalisterna Oliver Hammarström och Simon Berg tränar inför finalen i Taitaja Mästare-tävlingarna. Det finska mästerskapet i yrkesskicklighet hålls i Åbo 5–8 maj.
Simon och Oliver har under våren tränat varje måndag och tisdag. Övningspasset är från 9:30 till 14:00.
– Först planerar vi en halv timme och börjar sedan tillreda maten, säger Oliver
Det finns flera olika tävlingsmoment i grenen för kockar i Mästare-tävlingarna. Bland annat ska finalisterna planera och räkna ut menyer, tillreda rätter inom en viss tid, lägga upp rätterna snyggt på tallriken och ha koll på temperatur och smak.
Under övningsdagarna tillreder Simon och Oliver för- huvud- och efterrätt på samma sätt som det kommer att gå till under själva tävlingen. Deras lärare Elli ger goda råd och kontrollerar resultatet. Ibland stressar han också medvetet på Oliver och Simon för att de ska bli mer stresståliga inför tävlingen. Oliver konstaterar att han är rätt stresstålig, men märker han i stressiga situationer blir med sluten och inte pratar med Simon. Enligt honom reagerar Simon på ett annat sätt än han själv. Simon kan gripas av panik och börja överanalysera.
– Allt jag håller på med far ut genom fönstret, konstaterar Simon.
Simon har däremot fått ett väldigt gott råd av huvudkocken Helena Puolakka på restaurang Savoy där han utförde sin lärande i arbete-period. Han fick rådet om att ta fem sekunder och bara andas om han känner att han inte längre vet vad han gör. Sedan först fortsätta.
– Fem sekunder kan man ta igen, men börjar man svamla och göra något utan att veta vad man gör, far allt fel, säger Simon.
Oliver och Simon deltog redan i semifinalerna till Mästare-tävlingarna förra året, men då blev det ingen finalplats. Efter det har de deltagit i finska mästerskapen i Rovaniemi och också blivit mer rutinerade som tävlingspar.
– Vi har blivit bättre på att hålla städigt och tänka på hur vi lägger upp portionerna. Vi har också bättre koll på var vi har våra saker, säger Oliver.
Simon håller med.
– Att hålla städigt är en sak, men vi tänker också mer på hur vi jobbar tillsammans och varför vi gör på ett visst sätt, säger Simon.
Enligt Oliver har Simon också mer tillit för Oliver än tidigare. De ser också att det skett en positiv utveckling i hur de lägger upp portionerna. De har fotograferat alla övningsportioner för att kunna gå tillbaka och kolla hur de tillredde vissa rätter samt få inspiration, men också för att se hur de har utvecklats med tiden.
– Utseendet kan vi ännu jobba på, men det har blivit bara bättre med tiden, konstaterar Simon.
Inspiration till rätternas utseende får de ibland av läraren, men också från nätet.
– Jag brukar hitta trevliga portioner där det kan finnas någon detalj som jag vill testa på, säger Oliver
Han brukar skicka inspirationsbilderna till Simon som också tar inspiration från sociala medier och sin egen omgivning, både i köket och på fritiden.
Simon och Oliver säger också att de har olika styrkor som gör dem till ett bra tävlingspar.
– Oliver är en mästare på huvudrätter, säger Simon. Han kan allting om huvudrätter, om innertemperaturer, om kyckling och anka. Han kan filera både fisk och kött.
Oliver i sin tur anser att Simon styrka ligger i för- och efterrätterna.
– Simon är bättre på att göra efterrätter. Han kan också hitta på förrätter och ansvara för dem medan jag endast hjälper till, säger Oliver.
Av alla tävlingsmoment är favoriten för Simon och Oliver självfallet momentet då de får tillreda själva maten. Att skriva menyn har varit mest utmanande. Uppläggningen har gått bra och de har hållit tidtabellen. De anser även att en bra tävlande behöver förmåga att tänka och hålla fokus.
– Om något skiter sig, måste man snabbt kunna tänka om. Endera hitta en lösning eller ett sätt hur man byter ut den delen av portionen som inte lyckades. Man måste också vara lika snabb på fötterna som i tankarna, säger Oliver.
Simon tar också upp förmågan att kunna fokusera.
– Att hålla fokus och inte bli distraherad av någonting är en viktig egenskap, säger Simon.
Det krävs inte så mycket mer än det menar han.
Båda ser framemot utexaminering och att jobba inom branschen. Oliver tänker jobba mycket och sedan göra sin värnplikt och sedan återgå till att jobba inom branschen, medan Simon gärna fortsätter jobba på Savoy eller liknande ställen.
– Jag brukar inte se så långt in i framtiden, men jag vet att jag kommer att jobba med matlagning för det tycker jag om, säger Simon.
Läs mer och följ med hur det går för Simon Berg och Oliver Hammarström på tävlingssidan för Taitaja Mästare: https://taitaja2025.fi/sv/
Uppdaterad: 30.4.2025