Servitör

SERVITÖR - Helsingfors

ETT FARTFYLLT OCH ROLIGT JOBB. Trivs du bland människor och har lätt för att anpassa dig i olika situationer? Tycker du om att betjäna kunder och se till att andra trivs? Är artig, flexibel, utåtriktad och vänlig? Välj servitöryrket och jobba i framtiden med gäster, mat och drycker! Servitörjobbet passar både pojkar och flickor.

Kontakt

  • Åsa Krook
  • Teamledare
  • 044 431 4465
  • asa.krook(a)prakticum.fi

Ansök till grundexamen i restaurang och catering, servitör här!

Mångsidigt och allmänbildande

Servering och kundservice hör till grunderna i servitörutbildningen. Du får också lära dig om drycker och viner, undervisas i barlära, engelska, yrkesekonomi och näringslära. I början av dina studier ingår även matservice. Under din utbildning avlägger du både hygien- och serveringspasset.

Se medielinjens och servirörstuderandes video: hur man dukar ett bord
År 2018 vann servitörstuderande Johan Lindström silver i Taitaja/Mästare-tävlingarna. Följ med hans färd till silvermedaljen i Yles serie: Taitajat. Läs även Svenska Yles artikel från 19.1.2019 Johan, 19, blev servitör av en slump – gillar fine dining och siktar på en karriär i restaurangbranschen
Yle huvudstadsregionen, 23.11.2018: Servitörstuderande Jenna: ”Jag blev erbjuden jobb på tre olika platser för julsäsongen” Restaurangbranschen lider av personalbrist 
De inriktade studierna omfattar beställnings- och festservice, à la carte-servering, försäljning av mat i portioner och försäljning av drycker. Samtidigt lär du dig jobba i team, presentera, sälja och erbjuda produkter och tjänster på olika språk till både enskilda kunder och kundgrupper.Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder, till exempel på olika restauranger och tillställningar.

Prakticums servitör- och kockstuderande hade äran att servera på presidentens självständighetsmottagning då Finland fyllde hundra år.

Presidentens slott, 6.12.2017

Duktiga servitörer behövs alltid

Inom restaurang- och cateringbranschen behövs hela tiden arbetskraft. Som servitör kan du jobba i restauranger, kaféer, inom fine dining, på konferenser, banketter eller inom catering på land och till sjöss. Om du vill förtjäna lite extra kan du också genom olika bemanningsföretag hoppa in och servera vid olika tillställningar. Som utexaminerad servitör kan du naturligtvis även välja att studera vidare t.ex. vid en yrkeshögskola.

Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen

En servitör är sakkunnig inom kundbetjäning. I sitt arbete möter servitören kunderna på ett personligt plan under dygnets alla tider och i mycket varierande restaurangmiljöer. Till servitörens yrkesskicklighet hör även att smidigt organisera serveringsarbete samt ha kännedom om drycker och maträtter. En servitör skall vara språkkunnig och kunna betjäna kunderna på de båda inhemska språken och engelska.

Utbildningen är treårig för studerande från grundskolan.

För studerande med annan yrkesexamen eller gymnasiets avgångsbetyg är utbildningen tvåårig.

 

Fredag 14.2.2020 

Sök på prakticum.fi: