Fyra Prakticumstuderande till final i Taitaja/Mästare-tävlingarna

Fyra Prakticumstuderande till final i Taitaja/Mästare-tävlingarna

Semifinalerna för de spännande och storslagna Taitaja/Mästare-tävlingarna gick av stapeln 27–31.1.2020. Prakticum hade 13 deltagare från flera olika branscher. Av dem gick fyra studerande till final.

Tävlingarna arrangeras av Skills Finland r.f. Tävlingarna uppmärksammar den finländska yrkesutbildningen både i Finland och internationellt. I semifinalerna deltog närmare 1500 studerande från 30 olika orter. 

Från Prakticum deltog studerande i semifinalerna från följande utbildningar: 

  • Merkonom
  • Närvårdare 
  • Kock 
  • Servitör 
  • Utövare av medietjänster 
  • Datanom

En trevlig och lärorik upplevelse

Merkonomerna hade inte detta år ett eget lag i grenen företagsamhet, men arrangerade en av semifinalerna. Semifinalerna i företagsamhet arrangerades i åtta skolor och är den största grenen inom Mästare-tävlingarna. Lagen som tävlade i Prakticums semifinal kom från Rovaniemi (Redu), Tammerfors (Tredu) och Vasa (VAMIA). Tävlingen bestod av en paruppgift.  Segrare blev VAMIAS Sebastian Bengs och Daniel Sandelin från Korsholm.

Axel Terävä, merkonomstuderande från Prakticums Esboenhet, deltog inom grenen kundbetjäning. Semifinalen ordnades i Sellos Prisma. Uppgiften var att bygga upp en presentationspunkt för produkten Chocoat och sälja den. Terävä klarade sig bra och fick höga poäng, men poängen räckte tyvärr inte till någon dera av de två finalplatser som fanns på spel. Han var dock själv mycket nöjd med dagen och sin prestation. Tävlingen var en trevlig och lärorik upplevelse enligt honom. 

Prakticums tre närvårdarstuderande, Chia Lindroos, Fanny Åberg från Helsingforsenheten och Reetta Matlin från Borgåenheten, tävlade i grenen för närvårdare som arrangerades i Stadin Ammattiopisto i Malm. Uppgifterna var både teoretiska och praktiska och representerade ett brett spektrum av närvårdaryrket. I tävlingarna för närvårdare deltog närmare 80 tävlande från tre orter i Finland; Helsingfors, Åbo och Uleåborg, med endast åtta finalplatser. Konkurrensen var hård om de tre finalplatserna i Malm, och Prakticum blev tyvärr utan finalplats detta år. 

Liten skillnad mellan Prakticums två kocklag 

Servitörstuderande Jessica Jusslin och Sandra Tolkki tävlade om finalplatserna för servitörer i Omnia Esbo. I likhet med närvårdarna fanns det 8 finalplatser uppdelade på fyra tävlingsorter. Förutom i Esbo tävlade servitörerna i Uleåborg, Jyväskylä och Björneborg. De tävlande serverade tre rätters middag, blandade drinkar i övningsrestaurangen Henricus. Dessutom skrev de ett teoretisk prov. Både Jusslin och Tolkki gjorde bra ifrån sig, men prestationerna räckte inte till en finalplats.

Fyra kockstuderande, Venla Tiilikainen, Elin Broberg, Matilda Sandre och Amanda Bäckmark, deltog i semifinalerna för kockar i WinNovas restaurang- och cateringavdelning i Björneborg. Tävlingen gjordes i lag på två och gick ut på att planera och framställa två fat för 20 personer av obligatoriska råvaror; strömming, fänkål och spenat. Dessutom skulle tävlande göra en varmrätt för fyra personer med lever, mandelpotatis och trattkantarell. Även de obligatoriska råvaror.

I Björneborg tävlades om en finalplats. Tiilikainen och Broberg vann semifinalen och säkrade därmed sin finalplats. Andra årets studerande Sandre och Bäckmark kom på andra plats. Skillnaden mellan Prakticums två lag var dock svindlande liten; 1,2 poäng av 100 poäng. Skillnaden till följande lag var över 3 poäng.

Utövare av medietjänster med i tävlingen

I semifinalen för grenen mediaplanering i Tredu i Tammerfors deltog tredje årets studerande Polina Kuklenko. Hon var en av 29 semifinalister. På mindre än sex timmar skulle de tävlande skapa en flyer för en riktig kund i regionen. Juryns gjorde sin bedömning utifrån både trycktekniska och estetiska aspekter. Kuklenko placerade sig på 14:e plats i tävlingen och blev därav utan finalplats. Som i många andra grenar fanns det åtta finalplatser. Kuklenko med coach gjorde dock något nytt bara genom att delta. Prakticum har i regel inte haft tävlande i Taitaja/Mästare från mediebranschen.

Coachernas överklagan avgörande 

Andra årets datanomstuderande Matias Kronlund och första årets studerande Edvard Busck-Nielsen deltog i grenen produktion av webbsidor. Som förhandsuppgift gjorde de en intranätsida med bland annat visning av solpanelsdata och placering av datorer i klassrum. Både Kronlund och Busck-Nielsen klarade förhandsuppgiften galant och var bland de tre bästa med poängen från uppgiften. 

Själva semifinalen för datanomerna hölls i Böle på Helsinki Business College. Där uppdelades dagen i frontend- och backendprogrammering. Som uppgift för frontend (användargränssnitt) gjordes en animation. Uppgiften för backend (server/databas) gick ut på att sätta upp en databas och skriva ut data från databasen med språken PHP och MySQL.

I semifinalen kom Edvard Busck-Nielsen till final på andra plats av åtta finalplatser. Vid granskningen av domarnas resultat ansåg Prakticums coacher att Matias Kronlunds frontend-uppgift saknade poäng och överklagade resultatet. Detta visade sig vara avgörande för Kronlund. De tillkommande poängen räckte till den sista finalplatsen!

Final med 40 000 besökare

Prakticums finalister åker till Jyväskylä 11–15.5.2020 där finalen äger rum. Till finalen förväntar arrangörerna ett besökarantal på 40 000 personer. Följande studerande tävlar i finalen:

  • Laget Venla Tiilikainen och Elin Broberg, kock
  • Matias Kronlund, produktion av webbsidor
  • Edvard Busck-Nielsen, produktion av webbsidor

Vi gratulerar alla duktiga studerande som gav sitt allt i semifinalerna! Att delta i Mästare-tävlingarna är en fin och spännande upplevelse oavsett placering.

Alla finalister hittar du här!

Besök även Skills Finlands informativa hemsida för mer information om Taitaja/Mästaretävlingarna: https://taitaja2020.fi/fi/

 

Onsdag 12.2.2020, kl.14:35, uppdaterad måndag 17.2.2020, kl.15:10
 

Sök på prakticum.fi: