Servitör

SERVITÖR

ETT FARTFYLLT OCH ROLIGT JOBB. Trivs du bland människor och har lätt för att anpassa dig i olika situationer? Tycker du om att betjäna kunder och se till att andra trivs? Är artig, flexibel, utåtriktad och vänlig? Välj servitöryrket och jobba i framtiden med gäster, mat och drycker! Servitörjobbet passar både pojkar och flickor.

Kontakt

  • Åsa Krook
  • prorektor
  • 040 574 5619
  • asa.krook(a)prakticum.fi

Ansök till servitör här!

Mångsidigt och allmänbildande

Servering och kundservice hör till grunderna i servitörutbildningen. Du får också lära dig om drycker och viner, undervisas i barlära, engelska , franska, yrkesekonomi och näringslära. I början av dina studier ingår även matservice. Under din utbildning avlägger du både hygien- och serveringspasset.

Se medielinjens och servirörstuderandes video: hur man dukar ett bord

De inriktade studierna omfattar beställnings- och festservice, à la carte-servering, försäljning av mat i portioner och försäljning av drycker. Samtidigt lär du dig jobba i team, presentera, sälja och erbjuda produkter och tjänster på olika språk till både enskilda kunder och kundgrupper.Redan i början av dina studier har du ett konkret samarbete med arbetslivet i form av gemensamma projekt och inlärningsperioder, till exempel på olika restauranger och tillställningar.

Prakticums servitör- och kockstuderande hade äran att servera på presidentens självständighetsmottagning då Finland fyllde hundra år.

Presidentens slott, 6.12.2017

Duktiga servitörer behövs alltid

Inom restaurang- och cateringbranschen behövs hela tiden arbetskraft. Som servitör kan du jobba i restauranger, kaféer, inom fine dining, på konferenser, banketter eller inom catering på land och till sjöss. Om du vill förtjäna lite extra kan du också genom olika bemanningsföretag hoppa in och servera vid olika tillställningar. Som utexaminerad servitör kan du naturligtvis även välja att studera vidare t.ex. vid en yrkeshögskola.

Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen

En servitör är sakkunnig inom kundbetjäning. I sitt arbete möter servitören kunderna på ett personligt plan under dygnets alla tider och i mycket varierande restaurangmiljöer. Till servitörens yrkesskicklighet hör även att smidigt organisera serveringsarbete samt ha kännedom om drycker och maträtter. En servitör skall vara språkkunnig och kunna betjäna kunderna på de båda inhemska språken, engelska och tyska samt branschterminologin på franska.

Utbildningen är treårig för studerande från grundskolan.

För studerande med annan yrkesexamen eller gymnasiets avgångsbetyg är utbildningen tvåårig. 

Sök på prakticum.fi: