Linjespecifik information för SERVITÖR

INFORMATION OM HÄLSA OCH UTRUSTNING vid studier på hotell-, restaurang- och cateringbranschen

Hälsa

”De som ansöker om att bli antagna som studerande ska på begäran ge utbildningsanordnaren de uppgifter om sitt hälsotillstånd som förutsätts för antagning som studerande utgående från uppgifterna i gemensam ansökan.

Med tanke på rättsskyddet för dem som ansöker om att bli antagna som studerande är det motiverat att de inte antas till sådan utbildning i vilken ingår praktiska uppgifter eller inlärning i arbetet som de på grund av sitt hälsotillstånd eller funktionsförmåga inte skulle kunna utföra.

Utbildningsstyrelsen:  Kraven på den studerandes hälsotillstånd i grundläggande yrkesutbildning och i utbildning som förbereder för fristående examen i grundläggande yrkesutbildning.”

Föreskrift 91/011/2014, s.1.

I utbildningen för hotell-, restaurang- och cateringbranschen krävs det en tillräckligt god fysisk kondition för att klara påfrestningarna i arbetet. Man får inte ha sjukdomar som äventyrar den egna, övriga arbetstagares eller kundernas hälsa eller säkerhet. Man kan bli tvungen att överväga en persons lämplighet för specifika arbetsuppgifter på basis av symptom eller nedsatt funktionsförmåga vid bland annat följande sjukdomar:

 

  • epilepsi eller andra sjukdomar som inverkar på balansen
  • nedsatt syn eller hörsel
  • störningar av funktionen i balansorganen
  • sjukdomar i stöd- och rörelseorganen
  • allergier
  • psykiska sjukdomar.

 

Salmonellaintygbör ges åt klassansvariga lärare vid skolstarten.

UTRUSTNING SOM BÖR SKAFFAS OCH BEHÖVS VID SKOLSTARTEN:

IKT-verktyg för studier:

Varje studerande som inleder sina studier på höstterminen 2017 bör ha med sig ett eget IKT-verktyg varje skoldag. I skolan finns fri tillgång till nätanslutning. Vi använder IKT-verktyget i skolan för bl.a. följande uppgifter:

 

  • För att söka information på internet
  • För att skriva rapporter och lämna in dem
  • För att kunna göra presentationer med ett presentationsgrafikprogram
  • För att göra uträkningar och möjligen presentera dem i tabell- och grafikform
  • För att bläddra i lärarmaterial som finns i Google Classroom

 

Minimikrav och rekommendationer på IKT-verktyget är följande:

  • Bärbart IKT-verktyg med uppdaterat viruskontrollprogram, webbläsare, tangentbord och batteri som håller hela dagen utan uppladdning. Notera att en mobiltelefon inte är ett ändamålsenligt verktyg för studierna
  • Vi rekommenderar minst 13” skärm och Microsoft Office installerat.

Arbetsutrustning

Kom ihåg att man inte har rätt att delta i undervisningen utan ändamålsenlig utrustning!!!

* Litteratur

Matservice och livsmedelskunskap: Handbok i matlagning (Lehtinen M et al),kan köpas från Utbildningsstyrelsen via nätet: www.oph.fi/verkkokauppa (ca 50e)

Ev,. annan litteratur meddelas senare.

* Hänglås för klädskåp i omklädningsrummet

* För undervisningen i matservice:

Arbetskläder

 

  • 2 st. vita kockrockar
  • 1 par kockbyxor
  • 2 st. förkläden (”esiliina”), gärna svarta så de också kan användas i restaurangservice
  • 1 st. släng (”sivuliina”)
  •  knappar
  •  namnbrodering/ namnskylt

 

Exempel på inköpsställen, se t ex  http://www.bb-fashion.fi/opiskelijatarjoukset?tm=verkkokauppa eller www.imagewear.eu

Arbetsskor för köksundervisning

Skor som används i köksarbete skall vara specialgjorda för ändamålet.    Säkerhet i arbetet fordrar mycket av skorna: halkskydd, tåskydd och hälrem som inte töjer, gärna även löstagbar och tvättbar innersula. Bra arbetsskor är en förmånlig trygghetsförsäkring i köksarbetet. Se t ex http://www.bb-fashion.fi/opiskelijatarjoukset?tm=verkkokauppa eller www.imagewear.eu

Uteskor får inte av hygieniska skäl användas i köksarbete.

Knivar och temperaturmätare

Kockinriktade studerande behöver eget knivset i matserviceundervisningen. Dessutom behövs elektronisk temperaturmätare. Knivsetet kan t ex köpas från Pannacotta Home&Kitchen i Grankulla; se bifogade erbjudande eller t ex www.hahto.fi

Elektronisk temperaturmätare kan också köpas från ovanstående inköpsställen.

* För undervisningen i restaurangservice:

Arbetskläder

 

  • 1 st. svart kjol/ svarta byxor
  • svart väst
  • 2 st. vita, långärmade skjortor
  • 1 st. långt, svart förkläde med ficka (ev. samma som i matservice)
  • vit släng (”sivuliina”)
  • svarta strumpor
  • svart fluga (både flickor och pojkar)

 

Arbetsskor för salsundervisning

Svarta skor (ej öppna) som används i salsundervisning skall vara bekväma och enkla ”inneskor”.

Observera att det inte är tillåtet att bära smycken i ansiktet, i munnen, på händerna eller på armarna då man jobbar i en livsmedelslokalitet, det gäller både i yrkesinstitut och på arbetsplatser.

Bilagor

OBS!

Genom att kolla filmen du hittar under linken kan du försäkra dej om att du väljer rätt utbildning:

 http://yrken.substans.fi/kock/

Välkommen till Prakticum!

Med vänlig hälsning

Maarit Ehnberg
Lärare i matproduktion
0400 247 269
fornamn.efternamn @prakticum.fi

Sök på prakticum.fi:

×