”Donna Dina Migliori Competitions” 5-8.5.2016

Prakticum deltog i tävlingen ”Donna Dina Migliori Competitions” 5-8.5.2016 i Giulianova, Italien. Tävlingen var en kombination av turism och reception, från varje skola deltog två studerande en i vardera grenen, vi tävlade på engelska.

Vi som tävlade från Prakticum var: Emilia Vapeikko i reception och Emilia von Hellens i turism. Med på resan var också lärare Lotta Sjöholm och prorektor Åsa Krook.

Vi hade ett varmt och fint väder i Giulianova. Vi tävlade alltså i front office och tourism. Ingen vinst tyvärr men en rolig upplevelse. Deltagarna kom från Sverige, Kroatien, Serbien, Malta, Portugal, Ryssland, Lettland, Makedonien och tiotals skolor från Italien.

italien-1

När vi anlände till Giulianova på torsdag var det genast dags för öppningsceremoni. Varje land presenterades med egen flagga. Öppningsceremonin hölls utomhus och hade fina gymnastik och dansuppträdanden. Många tal hölls också, men alla på italienska… Efter öppningsceremonin var det dags för middag. Middagen var över en timme sen och maten ingen höjdare. Vi måste även vänta på att få börja äta för de hölls lite mera tal på italienska, fast all mat redan var framme i buffén.

italien-2

På fredag var det tidig väckning och efter frukosten åkte vi iväg till en skola för att göra prov. Provet var samma för reception och turism deltagarna. Efter provet frågade vi alla hur det hade gått för dem, alla tyckte det var jätte svårt och endast italienarna hade klarat sig bra i provet. Tydligen var de flesta uppgifterna rakt från deras skolböcker. Vi samlades i aulan och blev tillsagda att det är 5 minuters paus, det slutade med att alla stod där i en timme och ingen visste vad som skulle hända. Tillslut blev turism deltagarna tillsagda att gå tillbaka till bussen och reception deltagarna stannade i skolan för att tävla. På programmet stod det att turism deltagarna skulle ha “hiking”. Vi åkte iväg med bussen och åkte endast i 10 minuter och stannade vid en utsiktsplats. Där fick vi ta bilder och så tänkte vi att vi skulle åka till nästa ställe. Men vi stannade där och ingen visste igen heller vad som skulle hända och ingen sa åt oss vad programmet var. Vi väntade ett par timmar och under tiden kom lärarna dit också och vi fick lite mellanmål, sen äntligen gick vi iväg till nästa ställe. 

Vi gick till en kyrka och efter det igen till en annan kyrka där vi hade lunch, dit anlände även reception deltagarna. Picnic-lunch fick vi utanför kyrkan.

italien-3

När vi hade skrivit provet klart, var det dags för reception tävlingen. Som sagt ingen visste vad som skulle hända till nästa när tiden bara gick och gick. Efter att turism deltagarna hade åkt på sin utflykt, började domarna kalla in oss hur som helst. Det fanns inte någon ordning hur vi blev inkallade, allt var huller om buller. Vi andra som väntade på vår tur stod i aulan och många tillbringa tiden med att vara på telefonen. Inte kunde vi göra något annat än vänta och vänta. När det var min tur gick jag ju förstås in i rummet, började med att presentera mig, vem jag var och varifrån kommer jag. Man hade mikrofon i handen för att alla andra domare skulle höra vad man sa. Efter presentationen blev det reception, man gick bakom disken och väntade på vad som skulle hända. Efter ca. 2 min kom där en framför disken gav mig mikrofonen och lekte att hon talade i telefonen. Hon sa sedan att du inte ser mig och att hon ringde till receptionen från hotell rummet. Man skulle reda ut situationen hon hade. Mitt i allt sa andra domarna att tack och hejdå. Vi alla hade olika situationer att klara av ingen hade samma.

Efter lunchen åkte vi tillbaka till hotellet tog våra saker som vi skulle behöva till turism tävlingen.

italien-4

Väl framme på tävlingsplatsen (en av stadens shoppinggator där en del av gatan var avstängd för att vi skulle kunna ha våra stand på själva gatan). Där hade i ett par timmar tid att göra i ordning vårt egna stand. De hade satt ut ett bord, en bänk och ett tälttak, resten skulle vi själva ha med oss. Vi hade broschyrer, ballonger, Prakticum paraplyn och godis, vi hade också gjort en presentation om Historical Walks i Helsingfors och vandringsmöjligheter i Finland. Vi väntade på domarna länge och till slut var de bara vid vårt stand i fem minuter.

På lördagen hände det inget extra, många åkte på en guidad tur runtom Giulianova men vi stannade kvar på hotellet. Vi for ut och uppleva Giulianova för oss själva. Vi tog en promenad längs den härliga stranden, vi gick jätte långt och bara njöt av det härliga sommarvädret. På eftermiddagen när vi återvände till hotellet började vi fixa oss inför kvällens gala. Galan hölls på hotellet som tur, vi var helt trötta i benen efter allt gående.    

När vi gick ner till våningen som galan skulle hållas i var dörrarna ännu stängda. Dörrarna öppnades sent men det var jätte prydligt lagat i festsalen, borden var dukade med massor bestick som skulle användas vid varje maträtt vi blev serverade på. Maten bestod mest av fisk och skaldjur. Det som många i vårt bord väntade på var efterrätten…

italien-5

Första, andra och tredje pris delades ut i slutet av middagen och förutom att Kroatien kammade hem andra pris i Front Office och Makedonien kom på andra plats i turism tävlingen, gick de fyra övriga prisplatserna till Italienare.

Vi vann på att åka, det var en rolig upplevelse!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *