”Donna Dina Migliori Competitions” 5-8.5.2016

Prakticum deltog i tävlingen ”Donna Dina Migliori Competitions” 5-8.5.2016 i Giulianova, Italien. Tävlingen var en kombination av turism och reception, från varje skola deltog två studerande en i vardera grenen, vi tävlade på engelska.

Vi som tävlade från Prakticum var: Emilia Vapeikko i reception och Emilia von Hellens i turism. Med på resan var också lärare Lotta Sjöholm och prorektor Åsa Krook.

Vi hade ett varmt och fint väder i Giulianova. Vi tävlade alltså i front office och tourism. Ingen vinst tyvärr men en rolig upplevelse. Deltagarna kom från Sverige, Kroatien, Serbien, Malta, Portugal, Ryssland, Lettland, Makedonien och tiotals skolor från Italien.

italien-1

När vi anlände till Giulianova på torsdag var det genast dags för öppningsceremoni. Varje land presenterades med egen flagga. Öppningsceremonin hölls utomhus och hade fina gymnastik och dansuppträdanden. Många tal hölls också, men alla på italienska… Efter öppningsceremonin var det dags för middag. Middagen var över en timme sen och maten ingen höjdare. Vi måste även vänta på att få börja äta för de hölls lite mera tal på italienska, fast all mat redan var framme i buffén.

italien-2

På fredag var det tidig väckning och efter frukosten åkte vi iväg till en skola för att göra prov. Provet var samma för reception och turism deltagarna. Efter provet frågade vi alla hur det hade gått för dem, alla tyckte det var jätte svårt och endast italienarna hade klarat sig bra i provet. Tydligen var de flesta uppgifterna rakt från deras skolböcker. Vi samlades i aulan och blev tillsagda att det är 5 minuters paus, det slutade med att alla stod där i en timme och ingen visste vad som skulle hända. Tillslut blev turism deltagarna tillsagda att gå tillbaka till bussen och reception deltagarna stannade i skolan för att tävla. På programmet stod det att turism deltagarna skulle ha “hiking”. Vi åkte iväg med bussen och åkte endast i 10 minuter och stannade vid en utsiktsplats. Där fick vi ta bilder och så tänkte vi att vi skulle åka till nästa ställe. Men vi stannade där och ingen visste igen heller vad som skulle hända och ingen sa åt oss vad programmet var. Vi väntade ett par timmar och under tiden kom lärarna dit också och vi fick lite mellanmål, sen äntligen gick vi iväg till nästa ställe. 

Vi gick till en kyrka och efter det igen till en annan kyrka där vi hade lunch, dit anlände även reception deltagarna. Picnic-lunch fick vi utanför kyrkan.

italien-3

När vi hade skrivit provet klart, var det dags för reception tävlingen. Som sagt ingen visste vad som skulle hända till nästa när tiden bara gick och gick. Efter att turism deltagarna hade åkt på sin utflykt, började domarna kalla in oss hur som helst. Det fanns inte någon ordning hur vi blev inkallade, allt var huller om buller. Vi andra som väntade på vår tur stod i aulan och många tillbringa tiden med att vara på telefonen. Inte kunde vi göra något annat än vänta och vänta. När det var min tur gick jag ju förstås in i rummet, började med att presentera mig, vem jag var och varifrån kommer jag. Man hade mikrofon i handen för att alla andra domare skulle höra vad man sa. Efter presentationen blev det reception, man gick bakom disken och väntade på vad som skulle hända. Efter ca. 2 min kom där en framför disken gav mig mikrofonen och lekte att hon talade i telefonen. Hon sa sedan att du inte ser mig och att hon ringde till receptionen från hotell rummet. Man skulle reda ut situationen hon hade. Mitt i allt sa andra domarna att tack och hejdå. Vi alla hade olika situationer att klara av ingen hade samma.

Efter lunchen åkte vi tillbaka till hotellet tog våra saker som vi skulle behöva till turism tävlingen.

italien-4

Väl framme på tävlingsplatsen (en av stadens shoppinggator där en del av gatan var avstängd för att vi skulle kunna ha våra stand på själva gatan). Där hade i ett par timmar tid att göra i ordning vårt egna stand. De hade satt ut ett bord, en bänk och ett tälttak, resten skulle vi själva ha med oss. Vi hade broschyrer, ballonger, Prakticum paraplyn och godis, vi hade också gjort en presentation om Historical Walks i Helsingfors och vandringsmöjligheter i Finland. Vi väntade på domarna länge och till slut var de bara vid vårt stand i fem minuter.

På lördagen hände det inget extra, många åkte på en guidad tur runtom Giulianova men vi stannade kvar på hotellet. Vi for ut och uppleva Giulianova för oss själva. Vi tog en promenad längs den härliga stranden, vi gick jätte långt och bara njöt av det härliga sommarvädret. På eftermiddagen när vi återvände till hotellet började vi fixa oss inför kvällens gala. Galan hölls på hotellet som tur, vi var helt trötta i benen efter allt gående.    

När vi gick ner till våningen som galan skulle hållas i var dörrarna ännu stängda. Dörrarna öppnades sent men det var jätte prydligt lagat i festsalen, borden var dukade med massor bestick som skulle användas vid varje maträtt vi blev serverade på. Maten bestod mest av fisk och skaldjur. Det som många i vårt bord väntade på var efterrätten…

italien-5

Första, andra och tredje pris delades ut i slutet av middagen och förutom att Kroatien kammade hem andra pris i Front Office och Makedonien kom på andra plats i turism tävlingen, gick de fyra övriga prisplatserna till Italienare.

Vi vann på att åka, det var en rolig upplevelse!

 

Taitaja2016 Kock&servitörs tävlingar

Nu har team Prakticum startat hemåt med en BRONSmedalj i bagaget! Dani behöll sin tredje placering. Stort grattis till BRONSET Dani!

– [ ] Hej de e Dani. Idag gick det bra! Domar feedbacken var betydligt bättre än dom andra dagarna och nu känns det skönt att det är över. Och inte känns ju medaljen dålig heller. Seinäjoki2016 kiittää ja kuittaaä !
Servitören Fia kämpade hårt under den sista dagen och hennes placering slutade på en fjärde plats. Nivån på tävlingen var hög. Idag bestod hennes tävlingsuppgifter av kaffeservering och blandning av drinkar. I kaffeserveringen tog hon nästa fulla poäng. I baren  gjorde hon några missar som resulterade till att hon tappade sin tredje placering som  hon hade efter tre tävlingsdagar. Fia har jobbat lugnt och målmedvetet genom hela tävlingen och domarna skröt dagligen med hennes naturliga leende, vänlighet och kundservicen. 2016-05-12 18.34.48_resizedIMG_2598

Taitaja 2016 Seinäjoki final Kock&Servitör

Heta hälsningar från kocktävlingarna

Idag framställde Dani österbottniska tapas.

allt såg bra ut men , domarna var inte så imponerade (eller så verkade det)

MEN vi fick poängen och steg från en fjärdeplats till tredjeplats så imorgon blir det olidligt spännande.

Här lite kommentarer av Dani

Efter att jag kom ut ur köket idag kändes det väldigt bra. Inga desto större missar och jag jobbade i städigt och var i tid. Domar feedbacken var väldigt negativ vilket förvånade mig. Lika förvånad var jag över att ha stigit till tredjeplats, på grund av feedbacken.

Imorogon är det ”extra kock” som gäller och den ve jag inget om, men det vet ingen annan heller så där kan vad som helst hända.

 

Dani

Taitaja 2016 Seinäjoki final Kock&Servitör

 

Rapport

Tävlingsdag nummet tre har pågått i några timmar. Tidigt i morse gjorde en pigg och glad servitör Fia Nordenswan sig klar för dagens utmaningar. Placering 3 av 8 efter två första dagarna smakar bra.  Som första tävlingsuppgift dukade hon upp ett bord för fyra gäster. Temat för dagen är fine dining. Hon serverar en fyra rätters meny. Till uppgiften hör bland annat vindekantering och flambering. Serveringen avslutades för en stund sedan och coacharna Sam och Pia sitter nöjda på läktaren och kan konstatera att Fia har kört ett toppen race. Vi måste trots den fina insatsen hittills konstatera att tävlingarna inte är slut ännu. Senare i dag skall Fia kombinera vin och mat. Hon ska välja ut ett lämpligt vin till tre olika rätter och beskriva varför de matchar.   
I morgon fortsätter vi med dag fyra och då är det cocktailblandning och konferensservering i turen. 

fia

Taitaja

Morjens!

Dani:

Idag gick det inte riktigt som planerat. Efterrätten blev inte alls sån som vi hade tränat och jag gjorde mycket onödiga fel med den. Huvudrätten gick däremot ganska bra, men den var inte heller helt utan problem. Jag gjorde ändå mitt bästa och imorgon gäller det bara att ha bra fokus på och göra bättre än idag. För tillfället är jag fjärde av åtta men planen är nog att stiga därifrån.

 

Fia:

Idag var andra tävlingsdagen men den första dagen som vi servitörer blev utvärderade under. Vi hade tre olika uppgifter: servett brytning, a la carte och överrasknings uppgiften. I a la carte uppgiften skulle vi duka ett bord för fyra personer och servera dem en 3 måltiders lunch. Servett brytnings uppgiften gick ut på att vi sku bryta 8 st. servetter ( 4 olika modeller) på 15 minuter. Trodde att tiden skulle räcka mera än tillräckligt men ändå tänkte tiden ta slut mitt i.      Överrasknings uppgiften var ganska annorlunda än vad jag hade förväntat mig, det var nämligen en arbetsintervju. Det var tre domaren som var som våra intervjuare och jag skulle försöka mitt bästa med att övertyga dem att anställa just mig.

Överlag så gick uppgifterna riktigt bra idag och själv är jag riktigt nöjd med det var jag ligger nu. Är nämligen nu just som tredje. Nu gäller det bara att kämpa med fine diningen imorgon och hoppas att den går minst lika bra! 🙂

20160509_123318

 

Danis väg till taitaja\mästare tävlingarna i Seinäjoki 2016

Idag tränade vi efterrätten.  Igår ändrades en av huvudråvarorna, sharon, till papaya. Väldigt nöjd med dagens träning för vi testade hela efterrätten för första gången idag och den kräver inte allt för mycket justeringar. Efterrätten måste alltså innehålla vitchoklad, spelt, ananas, papaya och lime. Den ska också innehålla en mousse som inte får vara stelnad med gelatin och ett bakverk.

20160414_163257

Danis väg till taitaja\mästare tävlingarna i Seinäjoki 2016

Igår tränade vi huvudrätten för tisdagens (10.4). Jag var lite efter tidtabellen men inte lika mycket som senast. Största problemet var att grisen blev torr men det är enkelt att åtgärda. En utmaning kommer att vara att få alla komponenter att hållas varma på tallriken eftersom portionen allt som allt har 9 komponenter. Nu är huvudfokuset på efterrätten och att få recepten skrivna. Nästa vecka ska recepten, arbetsplanerna, menyerna och beställningslistan vara inlämnade.

IMG_20160412Danikött

Gris kassler med nypotatis och stenmurkla

Danis väg till taitaja\mästare tävlingarna i Seinäjoki 2016

 

Igår tränade vi onsdagens (11.05) uppgift  och börjar nu vara nöjda med helheten. Små justeringar krävs ännu men nu blir huvud fokuset tisdagens tävlingsuppgift. Tisdagen (10.05) är den dagen som jag stressar mest över i och med att det är en så stor uppgift. Man ska laga sex  stycken huvud och efterrätter och dessutom en mousse, kaka och ett fruktfat för flambering som salen sedan ska servera. Efterrätten är dessutom extra svår eftersom råvarorna är så utmanande: ananas, sharon, lime, vitchoklad och spelt.

20160407dani

Potatis, gädda och getost

danis väg till taitaja\mästare tävlingarna i seinäjoki 2016

Hej

Idag tränade vi vidare med gäddan. Senast var vi inte helt nöjda med konsistensen så idag testade vi olika temperaturer och tider. Vi kom fram till ett resultat som var klart bäst och kommer att hålla oss till det. Imorgon fortsätter vi med att utveckla smaken på färsen.

gädda3

gädda

gädda 2

Danis väg till Taitaja\Mästare tävlingar i Seinäjoki 2016

Hej

Jag heter Daniel och ska delta i Taitaja finalen som restaurang kock. Jag kommer att skriva om tränandet några gånger i veckan tills den 12.5. Tävlingen går ut på flera olika uppgifter och håller på i fyra dagar.

Idag började jag träna på onsdagens uppgift där man ska göra tre olika ”epas”, en skandinavisk sorts tapas, som läggs fram på pärtor för sex personer. Huvud råvarorna är getost, gädda och potatis.

Med tanke på att det var första träningen idag så är både jag och bossman (Elli) ganska nöjda.

bild

Getost: Croustade fylld med getost kräm, rostad paprika och inlagd morot

Gädda: Gäddfärs rulle fylld med gädda, citron och bränd selleri toppad med inlagd selleri

Potatis: Potatis krokett smaksatt med brynt smör och en majonnäs på brynt smör